Ajam Paniki

Ajam Paniki

Geen paniek, pakjes hoeven we niet te halen, we maken alles zelf.

Als je de bijgesloten video bekijkt dan leer je dat Paniki het woord voor vleermuis is, wij gebruiken gewoon kipdij-filet. Haal hem bij Boz voor een mooie kwaliteit voor een goede prijs.

Ingrediënten

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 2 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 2-3 lomboks (spaanse peper)
  • stukje laos (lastig te krijgen, eventueel potje gemalen laos)
  • stuk gember
  • 5 kemiries (deze zijn bij de AH te koop als het goed is)
  • stukje koenjit (geelwortel, ook lastig, als poeder ruim aanwezig)
  • 1 limoen
  • scheut olie
  • 1 blik kokosmelk 400 ml van goede kwaliteit
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker, aanwezig)
  • 2 sprieten sereh
  • 5 daoen djeroek (limoenblad, is aanwezig)
  • blokje santen

De santen kan je gebruiken om wat meer kokossmaak en binding toe te voegen als je kokoksmelk vooral water is.

Een afbeelding van Go-Tan Cocos creme santen

Bereiding

  • controleer de kip op restjes die je niet wil
  • pan met wat olie lekker op temperatuur, kip even snel rondom bruinen
  • kip uit de pan en vuur even uit

Boemboe maken

  • rooster de kemirienoten in een droge bakpan
  • ui, knoflook, rode peper, laos, gember, koenjit in stukjes hakken en samen met olie en limoensap in blender
  • fijn malen
  • bak de boemboe totdat olie gaat scheiden van de boemboe
  • voeg zout, suiker, sereh en limoenblad toe, kip er bij en lekker 45 minuten laten sudderen op een niet te hoge temperatuur.

Lekker met sperziebonen en witte rijst!

Gebakken uitjes

Een lekker bijgerechtje voor over je eten:

  • 1 middengrote ui of 3 sjalotjes in dunne ringen
  • paar eetlepels bloem in bakje, hier de uien doorhalen
  • klop bloem van ui
  • frituur in een laagje olie in een pan bruin
  • uitlekken op keukenpapier
  • klaar