Aardappelquiche met ham en prei

Aardappelquiche met ham en prei

Ingrediënten voor het deeg:

  • 25o gram bloem
  • halve theelepel zout
  • 125 gram boter koud in kleine blokjes
  • 60 gram parmezaanse kaas geraspt (en 50 gram extra voor topping)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels ijswater (optioneel)

Bereiding

  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Meng de  boter erdoorheen en wrijf dit met je vingers tot een korrelig geheel.
  • Voeg de Parmezaanse kaas, het  ei en het water  eraan toe en meng kort, tot je van het deeg  een  samenhangende bal kunt maken.
  • Voeg als  het deeg te droog is een klein beetje extra water toe.
  • Kneed  vooral niet te lang!
  • Verpak het deeg plat in plasticfolie en laat  minimaal  30 minuten  rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 kilo vastkokende aardappelen, geschild
  • 1 prei (in dunne ringen)
  • 200 gram ham in stukjes
  • 3 eieren
  • 125 gram creme fraiche
  • nootmuskaat / peper / zout

Bereiding

  • Kook de aardappels  in ongeveer 15 tot  20 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitstomen en afkoelen en snijd ze in  plakjes van een  kleine ½ centime-ter dik.  
  • Bak intussen de prei enkele minuten  in een  scheutje olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.
  • Rol het deeg op  een  licht bebloemd  werkblad uit tot een  lap  die groot genoeg  is  om een vorm  van ongeveer 28 centimeter mee te bekleden.  
  • Vet de quiche-vorm  in met boter  en bekleed hem met  het deeg.  
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overhangende deeg nog  niet  af.
  • Verkreukel wat bakpapier, bedek hiermee de bodem en bedek het bakpapier met blindbak bonen.
  • Bak 15 minuten in oven op 180 graden en verwijder daarna de blindbakvulling, laat hem iets afkoelen en vul dan de vorm.
  • Bouw de  quiche als volgt op: een  laagje aardappelschijfjes,  een beetje  prei  en wat stukjes  ham. Ga zo door  tot  de vorm gevuld is en eindig  met een laagje  aardappel.
  • Meng de  eieren met de  crème fraîche en breng dit op smaak  met  een  snufje nootmuskaat en zout en peper.
  • Giet het over  de vulling en bestrooi met de  extra  geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak  de quiche  in  40 tot 50 minuten goudbruin en  gaar  en serveer hem (lauw)warm.