Aardappelquiche met ham en prei
Ingrediënten voor het deeg:
- 25o gram bloem
- halve theelepel zout
- 125 gram boter koud in kleine blokjes
- 60 gram parmezaanse kaas geraspt (en 50 gram extra voor topping)
- 1 ei
- 3 eetlepels ijswater (optioneel)
Bereiding
- Meng de bloem met het zout in een kom.
- Meng de boter erdoorheen en wrijf dit met je vingers tot een korrelig geheel.
- Voeg de Parmezaanse kaas, het ei en het water eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken.
- Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe.
- Kneed vooral niet te lang!
- Verpak het deeg plat in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 kilo vastkokende aardappelen, geschild
- 1 prei (in dunne ringen)
- 200 gram ham in stukjes
- 3 eieren
- 125 gram creme fraiche
- nootmuskaat / peper / zout
Bereiding
- Kook de aardappels in ongeveer 15 tot 20 minuten beetgaar.
- Laat ze uitstomen en afkoelen en snijd ze in plakjes van een kleine ½ centime-ter dik.
- Bak intussen de prei enkele minuten in een scheutje olijfolie.
- Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.
- Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vorm van ongeveer 28 centimeter mee te bekleden.
- Vet de quiche-vorm in met boter en bekleed hem met het deeg.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overhangende deeg nog niet af.
- Verkreukel wat bakpapier, bedek hiermee de bodem en bedek het bakpapier met blindbak bonen.
- Bak 15 minuten in oven op 180 graden en verwijder daarna de blindbakvulling, laat hem iets afkoelen en vul dan de vorm.
- Bouw de quiche als volgt op: een laagje aardappelschijfjes, een beetje prei en wat stukjes ham. Ga zo door tot de vorm gevuld is en eindig met een laagje aardappel.
- Meng de eieren met de crème fraîche en breng dit op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper.
- Giet het over de vulling en bestrooi met de extra geraspte Parmezaanse kaas.
- Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar en serveer hem (lauw)warm.