Aardappelpuree met peterselie en boter met pijnboompitten
Er gaat niets boven een goed bijgerecht waarmee je een diner naar een hoger level tilt. Met deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter ben je daar verzekerd van.
Het is heel belangrijk om aardappels te kiezen die jij lekker vindt, maar voor puree zijn kruimige aardappels makkelijker. Kruimige aardappels vallen namelijk veel beter uit elkaar dan vastkokende. Neem kruimige aardappels, zoals bildtstar, doré, of rode pipo. Of zelfs heel erg kruimig, zoals eigenheimer, irene en resonant.
Volgens pureeliefhebbers maak je de lekkerste aardappelpuree met een klassieke pureeknijper. In die grote broer van de knoflookpers knijp je warme aardappelen tot fijne sliertjes. Met als resultaat extra luchtige en gladde aardappelpuree. Met een stamper krijg je ook een mooie puree. Maar gebruik nooit (écht nooit) een staafmixer of keukenmachine, want dan krijg je een lijmige puree.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 g kruimige grote aardappels schoongeboend
- 1 bosje peterselie5
- 50 ml lekkere olijfolie
- rasp van 1 bio-citroen
- 4 el pijnboompitten
- 80 ml volle melk
- 2 el boter
Bereiding
-
Kook de aardappels in de schil in gezouten water in 25-30 min. gaar.
-
Snijd intussen de peterselie grof en pureer deze met olijfolie met de staafmixer.
-
Bak intussen 3 el pijnboompitten lichtbruin in de boter.
-
hak 2 el grof en mix de rest van de pijnboompitten met wat zout.
-
Verwarm intussen de melk.
-
Giet de aardappels af, laat ze uitstomen en pel ze.
-
Stamp de aardappels fijn maar liever druk ze door een zeef.
-
Klop beetje bij beetje de hete melk en citroenrasp erdoor.
-
Breng op smaak met wat zout.
-
Serveer de puree in een cirkel op een plat bord, sprenkel de peterselie-olie en de pijnboompitboter er mooi en rijkelijk overheen.
-
Bestrooi met de rest van de fijngehakte pijnboompitjes.
Eet smakelijk!