Bapao

Ze zijn met enige regelmaat in de aanbieding, een enkele keer neem ik ze dan mee en even vaak is de vulling eigenlijk een teleurstelling. Alleen met een klodder zoetzure chilisaus is er dan nog wat van te maken.

Zelf maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en je kan de vulling naar eigen smaak lekker maken!

Onderstaand recept is voor ongeveer 14 broodjes, je kan ze prima invriezen en 2 a 3 maanden bewaren!

In het recept wordt bapaomeel genoemd, dat is gewone tarwebloem maar dan extra fijn en extra gebleekt. Gewone witte tarwebloem is een prima alternatief, neem dat gewoon mee. Ik heb bij een toko bapaomeel besteld, als dat op tijd binnen is neem ik dat voor iedereen mee.

Hieronder staan twee soorten vulling, de hoeveelheden zijn voor alle broodjes vullen met een en dezelfde vulling, dus als je wilt combineren kan je het beste beide recepten voor de vulling halveren. Als je zelf ideeen hebt voor een andere vulling is dat natuurlijk ook hartstikke leuk, er is van alles mogelijk, tofu, kip, rund, er zijn zelfs zoete vullingen!

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gr bapaomeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout (aanwezig)
  • 1 el suiker (aanwezig)
  • 1 el zonnebloemolie (aanwezig)
  • 300 ml water, lauwwarm (aanwezig)

Voor de vulling (vlees)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 gr half-om-halfgehakt
  • 2 el sojasaus
  • sambal, naar smaak
  • zout en peper

Voor de vulling (vegetarisch)

  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • ¼ tl chilivlokken of szechuanpeper (aanwezig)
  • 2 lente-uien, in dunne ringen gesneden, groen en wit gescheiden
  • 150 gr oesterzwammen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 75 ml water

Bapao deeg en vulling maken

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen, of met een standmixer met deeghaak. Maak van het deeg een bal en laat deze in een afgedekte, licht met olie ingevette kom op een warme tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Bereid intussen de vulling. Verhit hiervoor wat olijfolie in een pan en fruit daar de ui en de knoflook in. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Voeg de sojasaus en sambal naar smaak toe en bak dit enkele minuten mee. Breng de vulling op smaak met zout en peper en laat het afkoelen.

Bapao broodjes maken

Verdeel het bapaodeeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes plat op een licht bebloemd werkblad en schep er wat vulling op. Maak de randjes licht vochtig met water en vouw het deeg om de vulling heen. Leg de broodjes met de sluiting naar beneden op een stuk bakpapier en laat ze afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen.

Bapao broodjes stomen

Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de broodjes (lauw)warm met chilisaus.

Gestoomde bapao opwarmen

De bapao broodjes stoom je met vulling en al, zodat het deeg gaar is. Je kunt de bapao daarna direct serveren (met chilisaus) om te genieten van een warme snack. Wil je de broodjes niet gelijk serveren? Laat ze dan afkoelen, om op een later moment op te warmen en te serveren.

De bapao opnieuw verwarmen kun je ook weer in een stoommandje doen. Stoom de broodjes 6-10 minuten, tot ze weer warm zijn. Of warm ze op in de magnetron, zo’n 40-50 seconden op 700 watt.

Broodje bapao bewaren

Gestoomde bapao kun je luchtdicht verpakt 2 dagen bewaren in de koelkast. Wist je dat je gestoomde bapao broodjes ook heel goed kunt invriezen? Zo maak je bijvoorbeeld een extra voorraadje en heb je een bapao bij de hand wanneer je zin hebt in een snelle snack. Handig én lekker!

De bapao broodjes blijven 2-3 maanden goed in de vriezer. Je kunt ze ook direct uit de vriezer opwarmen, maar houd dan wel rekening met extra tijd in het stoommandje of de magnetron.

Recept van Rutger Bakt - https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/broodje-bapao/

Zelf chilisaus maken

Bij zelfgemaakte bapao kunnen we natuurlijk niet aankomen met de zoetzure derrie van Conimex:

Ingrediënten:

  • 5 rode pepers
  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 50 ml azijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
  • snuf zout

Bereiding:

  • Ontvel de teentjes knoflook en snij de chilipeper door de midden om de zaadjes te verwijderen (als je van pittig houdt laat je ze natuurlijk lekker zitten).
  • Doe de knoflook, chilipeper en de gember in een keukenmachine en maal dit fijn.
  • Doe het water, de suiker, azijn en een snuf zout in een steelpannetje.
  • Doe de chilli pasta erbij en laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
  • Proef de saus (voorzichtig = heet) en voeg naar smaak een extra pepertje toe als het iets pittiger mag van je.
  • Meng eerst 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in.
  • De saus moet de dikte hebben van een siroop, na afkoelen wordt hij namelijk nog iets dikker. Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
  • Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!

Mocht je denken tijd over te houden dan kan het geen kwaad om je Atjar voorraad weer bij te vullen; het recept vind je op https://kgwkoken.nl/atjar/

Het kan geen kwaad om binnenkort weer een gezonde hap groenten te nemen na al deze koolhydraten en proteïnen :)