“Zeut-Zoer” auberginepannetje met kastanjes

Een week voor kerst waren wij in Maastricht. Hèt gerecht uit de Maastrichtse keuken is natuurlijk zoervleisj; en dat eet je dan bij Café Sjiek in Maastricht. Hun recept vind je op hun website.
Omdat we tegenwoordig steeds minder vlees eten was ik op zoek naar een vega-versie van dit gerecht. In de Volkskrant van 14 november kwam ik dit recept van Yvette van Boven tegen. Ik probeerde het uit en het is echt belachelijk heerlijk. Zó lekker dat wij het heel vaak eten. Waarschijnlijk wordt het ook een vast gerecht op jouw repertoire.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 75 ml olijfolie
  • 2 aubergines
  • 100 gram voorgekookte kastanjes (vaak vacuüm verpakt)
  • 40 gram blanke amandelen
  • 2 flinke sjalotten, in ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik polpa, tomatenpulp
  • 2 ruime eetl. peren-appelstroop
  • 2 ruime eetl. goede balsamico
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • ½ bosje (5 gram) lavas of bladpeterselie, fijngehakt

Bereiding

  • Verhit een lepel of wat olijfolie in een wok of sauteerpan en bak de kastanjes en amandelen rondom goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Snij de aubergines overlangs in kwarten en snij die in grove stukken.
  • Verhit meer olijfolie in dezelfde pan en frituur de aubergine in porties goudbruin.
  • Bewaar de gebakken stukken op een bord tot alles gebakken is.
  • Bak in het restantje olie in de pan de sjalot zacht, voeg de knoflook toe en bak die nog een minuutje mee.
  • Giet dan het blik tomatenpulp erbij en breng de saus aan de kook.
  • Laat hem vervolgens op laag vuur zo’n 10 minuten sudderen.
  • Roer de peren-appelstroop en de balsamicoazijn er dan door en laat nog eens zeker 12 minuten sudderen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en schep dan de gebakken stukken aubergine en de amandelen erdoor.
  • Laat ze nog 5 minuten meestoven. Schep alles op een mooie schaal en bestrooi met lavas (maggikruid) of peterselie.

Heel lekker met frieten, maar zeker ook met pasta!
Eet smakelijk!