Zachte soep van pastinaak met een vleugje komijn

Pastinaak hoorde ooit een beetje tot de een vergeten groenten. De laatste jaren zie je deze witte wortels echter weer overal opduiken. En dat is dan ook zeker niet onterecht, want pastinaak is een heerlijke en veelzijdige groente, die je voor werkelijk alles kunt inzetten. Van een heerlijk basisrecept voor een soep als voorgerecht of een gevulde pastinaaksoep, tot een salade of stamppotje.
Wist je dat pastinaak een prima aardappelvervanger is voor als je koolhydraatarm wilt eten?
Dit recept voor pastinaaksoep komt uit het boek ‘Groenten’ van Mari Maris.

Ingrediënten

  • 2 à 3 pastinaken afhankelijk van de grootte
  • 3 sjalotten gesnipperd
  • 1 volle theelepel ras el hanout
  • Mespuntje komijnzaad
  • evt. 2 à 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 stukje foelie
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 bio citroen
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Voor de komijnolie

  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 100 ml neutrale olie

Bereidingswijze

  • Schil de pastinaak met een dunschiller.
  • Houd een kwart pastinaak apart en snijd de rest in soepstukken.
  • Fruit de stukken met de sjalot in de boter.
  • Als ze glanzen voeg dan de ras el hanout, komijnzaad (en de knoflook) toe.
  • Schep goed om en fruit een paar minuten zonder te kleuren.
  • Voeg de foelie, kokosmelk en 800 ml water toe.
  • Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Rasp intussen de apart gehouden pastinaak fijn.
    Maak de komijnolie:
    • fruit de komijn in een zo klein mogelijk pannetje,
    • draai het vuur uit zodra de komijn gaat geuren,
    • meng al roerend met een dun straaltje olie tot een geurig geheel.
  • Pureer de soep.
  • Voeg de pastinaakrasp toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper, nootmuskaat en citroen.

Verdeel voor het opdienen de soep in kommen en giet er een straaltje komijnolie op.

Eet smakelijk!