Workshop Roken
Roken is al heel lang een methode om eten langer goed te houden. In Nederland kent iedereen natuurlijk de gerookte paling, maar je kan veel meer dingen roken. Niet een persé om het langer goed te houden maar gewoon om de smaak te veranderen.
In deze workshop bekijken we de verschillende manieren van roken, de invloed van houtsoorten op de smaak, welke voorbereidingen je moet doen (pekelen/zouten) en wat je zoal kan roken.
Alle materialen worden verzorgd, na afloop van de workshop (2 uur) kunnen de bereide etenswaren genuttigd worden.
Inhoud workshop:
- welke soorten roken zijn er: koud, warm en show roken
- welke manieren kan je goed zelf doen, wat heb je er voor nodig
- soorten houtmot
- het belang van pekelen (en zouten)
- wat kan je roken (alles)
- praktijkdemo van boter, zout, rode biet, kip, knoflook en gans
Proeverij:
- gerookte tomatensoep met stokbrood met boter en zout
- salade van gerookte rode biet
- getrancheerde kip en gans met uiencompote en gerookte knoflook.
Bij gerookte gerechten kan prima wijn worden gedronken maar deze moet wel stevig staan ten opzichte van de smaken van het gerecht of juist het tegenovergestelde en juist heel fris en citrus-achtige tegentonen geven.
Bij stevige partners denk je bijvoorbeeld aan een chardonnay of witte bordeaux, of een Chenin uit Zuid Afrika. Let er wel op dat de wijn houtgelagerd is.
Kies je voor frisse tegentonen denk dan aan een Pinot Gris, Pinot Grigio, Gruner Veltliner of een wijn uit Marlborough (Australie).
Deze workshop wordt gegeven in het Fort Ossenmarkt voor leden van de KGW.
Voor meer informatie: info@kgweesp.nl