Venkel à la flamande met crème van witte bonen

Een volwaardige, vleesloze maaltijd waarin de hoofdrol is weggelegd voor venkel.
Jeroen Meus, tv-kok van de dagelijksekost.vrt.be, braiseert (stooft) de venkel in een grote pan en maakt er gekookte en fijngehakt ei in gesmolten boter bij (à la flamande). Dit alles op een bedje van witte bonenpuree.
De meeste bonen kun je geweekt en gekookt in een pot of blik kopen. Maar toch gaat er niets boven de smaak van zelf-geweekte en gekookte bonen. Bovendien zijn bonen die je zelf weekt en kookt veel steviger van structuur en blijven ze, als je ze goed kookt, mooier heel dan die uit blik of pot.

En niet onbelangrijk: ze zijn eiwitrijk, en passen dus perfect in een menu met minder vlees.

Ingrediënten

  • 60 g boter
  • 1 venkel
  • een snuif chilivlokken
  • ½ steranijs
  • enkele takjes tijm, rozemarijn
  • 1½ laurierblaadje
  • zout
  • 2 eieren
  • 150 gr gedroogde witte bonen, een 8 uur geweekt
  • ½ teentje knoflook
  • een scheut olijfolie
  • 2 eetlepels panko (japans paneermeel)
  • 2 eetlepels gefruite uitjes
  • peper
  • ¼ bosje platte peterselie
  • nootmuskaat

Bereiding

  • Doe de bonen in een pannetje met water, de knoflook, ½ blaadje laurier en de rozemarijn.
  • Kook de bonen in 40 minuten gaar.
  • Zet een hapjespan op het vuur en laat een klont boter smelten.
  • Snijd de venkel doormidden en verwijder de harde kern.
  • Leg de venkel in de pan en voeg er een scheut water aan toe.
  • Doe er de chilivlokken, de tijm, een laurierblaadje en de steranijs bij.
  • Doe een deksel op de pan.
  • Braiseer de venkel 15 tot 20 minuten (rustig stoven).
  • Kook de eieren gaar in 8 tot 10 minuten.
  • Giet de witte bonen door een zeef en spoel ze. Haal de rozemarijn en de laurier eruit en pureer de bonen samen met de knoflook, een beetje van het venkel-kookvocht en een klontje boter tot een gladde crème.

Thuis afmaken

  • Zet een pannetje op het vuur en laat een scheut olie heet worden.
  • Rooster de panko en de gebakken uitjes goudbruin en kruid met peper en zout.
  • Laat het even uitlekken op een vel keukenpapier.
  • Doe de boter in een steelpan en laat ze zachtjes smelten.
  • Verwarm ondertussen de venkel en de bonencrème.
  • Pel de eieren, hak ze fijn en voeg ze toe aan de gesmolten boter.
  • Snipper de peterselie fijn en voeg die toe.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schep de crème van witte boontjes in een groot bord en schik er een stuk venkel op.
  • Lepel er de botersaus met ei over.
  • Werk af met de mix van krokante panko en uitjes.

Eet smakelijk!