Vegetarische Filodeeg Taart

Vorige week maakten we een recept van Yvette van Boven en bladerend door het boek kwam ik ook deze tegen, lekker veel groenten en geen dierlijke eiwitten. Die moesten we ook maar eens maken!

Neem een springvorm mee van maximaal 24 centimeter, het recept gaat uit van een vorm van 20 cm maar 24 cm is wat gangbaarder. Groter dan 24 cm moet je in ieder geval niet nemen, dan wordt de taart te dun.

Boodschappenlijst

  • 2 prei (geen hele dunne)
  • 300 gram spinazie
  • 1 pot kikkererwten 400 gram (een pot smaakt beter dan een blik)
  • 1 ei
  • 250 gram ricotta (zit in bakjes, ligt in de buurt van de mozzarella)
  • 100 gram feta
  • 5 vellen filodeeg (in de vriezer, naast het bladerdeeg)

Aanwezig:

  • nootmuskaat
  • gerookt paprikapoeder

Handelingen

  • Leg de filodeegvellen klaar zodat ze kunnen ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • spoel de kikkererwten onder de kraan, gooi het vocht niet weg!

Verhit wat olijfolie in een wijde pan en fruit de prei met de knoflook 6 minuten tot alles zacht is. Voeg de spinazie toe, bak 5 minuten al omscheppend mee. Laat de groente in een zeef uitlekken en druk met een lepel het vocht eruit. Schep de kikkererwten erdoor.

Klop het ei met de ricotta, breng op smaak met nootmuskaat, paprikapoeder, zout en (chili-)peper. Verkruimel de feta erboven meng dan de groenten erdoor.

Vet een springvorm van 20 cm in. Bekleed met de vellen filodeeg. Draai elk vel een kwartslag en laat de randen overhangen. Vul met het groente-ricottamengsel en vouw de deegflappen er rustiek overheen.

Bak bijna 1 uur of tot de taart goudbruin en gaar is.

Serveer warm of koud.