Ultieme wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel
Ottolenghi's recepten en boeken zijn niet meer weg te denken uit de culinaire wereld. Zijn spannende recepten worden wereldwijd gemaakt en zijn niet voor niets razend populair.
En ja, ook ik ben fan. Want Ottolenghi recepten hebben altijd die extra spannende smaakdimensie, waardoor je meteen denkt: 'Wat zit hier in!?'
Volgens mij is Ottolenghi’s geheim de rijkdom, veelheid en goede keuze van de kruiden die hij gebruikt. Ook in dit gerecht maakt dat het verschil: in olijfolie geroosterde groenten, gekruid met zout en peper zijn al erg lekker, maar als je anijssterren, kaneelstokjes, laurierblaadjes, gemberpoeder, geelwortelpoeder enz. gaat toevoegen, dan wordt het wel héél erg lekker!
Dit gerecht is niet moeilijk om te maken. Wél is het handig dat je je goed voorbereidt door alle ingrediënten al klaar te leggen en vooraf te snijden wat gesneden moet worden.
Twee ingrediënten kun je (nog) niet bij de gewone supermarkt kopen, hiervoor ga je naar een Turkse of Marokkaanse winkel: harissa-pasta en ingelegde citroenen.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 middelgrote wortel, geschrapt, in stukjes van 2 cm (ik gebruikte een grote winterwortel)
- 1 middelgrote pastinaak, geschrapt, in stukjes van 2 cm
- 4 sjalotten, gepeld (de grote in parten snijden)
- 1 kaneelstokje
- 2 anijssterren
- 2 laurierblaadjes
- 3 eetlepels olijfolie
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- ¼ theelepel pittig paprikapoeder
- ¼ theelepel chilivlokken
- 200 gram flespompoen, geschild, in blokjes van 2 cm
- 40 gedroogde abrikozen, grof gehakt
- 100 gram kikkererwten, uit blik of vers gekookt (ik voegde een heel blik toe, dus iets meer)
- 150 ml kookvocht van de kikkererwten (of gewoon water)
- 75 gram couscous
- een flinke snuf saffraandraadjes
- 150 ml dl kokende groentebouillon
- 10 gram boter in blokjes
- 10 gram harissa-pasta (of minder, als je niet van heel pittig houdt)
- 15 gram ingemaakte citroenschil, fijngehakt
- 15 gram verse korianderblaadjes (optioneel)
- zout
Bereiding
De groenten
- Verhit de oven op 190°.
- Doe de wortel, pastinaak en sjalotten in een grote ovenschaal.
- Voeg kaneelstokje, anijssterren, laurier, 4 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en alle overige specerijen toe en schep alles door elkaar.
- Zet de schaal in de oven en rooster de groenten 15 minuten.
- Schep de pompoenblokjes door de groenten in de schaal en zet deze terug in de oven.
- Rooster alles nog 35 minuten, waarna de groente beetgaar moet zijn.
- Meng de gedroogde abrikozen en kikkererwten met het kookvocht/water erdoor.
Thuis afmaken
- Zet de schaal weer in de oven en rooster alles nog 10 minuten totdat het goed heet is.
De couscous
- Doe ongeveer 10 minuten voor de groenten warm zijn de couscous in een grote vuurvaste schaal met de overgebleven eetlepel olie, de saffraan en een halve theelepel zout.
- Giet de kokende bouillon over de couscous.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan.
- Voeg dan de boter toe en roer met een vork door de couscous om de korrels los te halen en de boter te laten smelten. Dek de schaal weer af.
Serveren
- Schep voor het opdienen de couscous op een platte of diepe schaal.
- Roer de harissa en de ingemaakte citroen door de geroosterde groenten; proef en breng eventueel op smaak met zout.
- Schep de groenten op de couscous.
- Bestrooi met koriander.
- Je kan ook voor iedereen op deze manier een bord op te maken..
Eet smakelijk!