Sweet and Sour Chicken

Recent was het in het nieuws dat AH zijn verse ananas zonder de kroon is gaan verkopen. Het scheelt ruimte in de oversteek vanuit Zuid Amerika, of het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit moet nog blijken. De truuk om te zien of de vrucht mooi rijp is werkt in ieder geval niet meer, je trekt dan aan een blaadje en als dat zonder al te veel weerstand los laat is hij rijp.

Dit is ook een mooi moment om een eenvoudige egg-fried-rice er bij te maken, als je dat wilt neem dan een bakje dag-oude rijst mee, dus kook zondag wat rijst, laat deze afkoelen en zet hem in de koelkast, het liefst met het deksel op een kier zodat het mooi kan drogen. Verder nodig: 3 a 4 eieren.

Ingrediënten

Groenten; snij deze met aandacht in mooie gelijke stukken:

  • groene paprika, in blokjes van 2, 5 x 2,5 cm
  • verse ananas, in blokjes
  • 1/2 grote ui, in blokjes

Voor de kip met marinade:

500 gr kippendijen, in mooie blokjes 3 x 3 cm

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Stukje gember van 3 cm, geraspt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 2 el sojasaus
  • 1 el Shaoxing kookwijn (deze neem ik mee)

Snij je kip in blokjes, rasp je gember erbij en gooi al je overige ingrediënten in een bak en dek af. Laat minimaal 1 uur marineren, dit kan je ook voorbereid meenemen.

Voor saus en beslag:

  • 150 gram maizena
  • 60 gr tomatenpuree
  • 2 el olie
  • 120 ml azijn
  • 200 gr suiker
  • 60 ml water
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl maizena
  • 2 tl water

Kip bereiden

  • Kip klaar met marineren? Gooi de helft van je maizena (75 gram) bij je kip marinade en meng alles door elkaar, laat 5 minuten staan.
  • Pak nu stukje per stukje je kip beet en bedek hem in de andere helft van je maizena en leg alles mooi verspreid over en bord. (Niet tegen elkaar aan)
  • Zet een frituur op en laat 180 graden worden. Doe een deel van je kip in je frituur en zorg dat je frituur niet te vol is.
  • Laat je kip 3 minuten bakken en laat daarna uitlekken op wat keukenpapier. Doe dit met al je kip en laat je frituur weer 180 graden worden.
  • We gaan dubbel frituren voor extra crunch! Gooi een gedeelte van je kip er weer bij en laat 45 seconden tot  1 minuut weer frituren en daarna weer uitlekken.

Saus bereiden

  • Zet een saus pan op met 2 el olie erin en laat heet worden.
  • Gooi nu je tomatenpuree erbij en laat +/- 2 minuten mee bakken.
  • Doe nu je azijn, suiker, water en je sojasaus erbij en laat 5 minuutjes bubbelen.
  • Gooi 2 tl maizena en 2 el water in een apart bakje en meng goed, hier gaan we de saus iets dikker maken.
  • Als de saus kookt gooi een klein beetje van je maizena mengsel erbij en wacht tot hij wat dikker wordt.
  • Gooi nu je uien, paprika en ananas erbij en laat 1 minuutje door koken.
  • Gooi je kip in een aparte bak en gooi daar wat van je zoet zure saus erbij hoeveel jij wilt.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Kook wat rijst af en gooi alles mooi op een bord.
  • Top af met wat lente uien. Eet smakelijk!