Surinaamse zuurkool

Zuurkool is een dingetje, of je vindt het lekker of gruwelijk, een tussenweg lijkt er niet te zijn. Maar deze variant zou daar verandering aan kunnen brengen, het is een mix die je niet verwacht maar een erg leuk resultaat geeft.

We hebben nodig voor ongeveer 4 personen:

  • een drumstick (kippenpoot) per persoon, mag ook twee ;-)
  • 200/250 gram zuurkool
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 250 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram rijst
  • rookworst
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 knoflooktenen
  • 4 pimentkorrels
  • 2 daun salaamblaadjes
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 madame Jeanette peper
  • bosje selderijblad
  • korianderpoeder/komijnpoeder/nootmuskaat

Zuurkool in de winkel zit in 500 gram verpakkingen, daar hou je dus van over. Je kan het recept verdubbelen door dan ook spek en aardappelen dubbel te nemen.

Alternatief is dat ik twee of drie pakjes koop voor gezamenlijk gebruik.

De ingredienten in schuine tekst regel ik of zijn al aanwezig.

Werkwijze

Mise-en-place:

Eventeel een dag van tevoren:

  • meng koriander/komijn/zout/peper met olie en doe hierin de kippenpoten

Op maandag:

  • tomaten in blokjes
  • uien snipperen
  • schil de aardappelen, snij in "hapklare brokken"
  • rookworst in stukjes
  • snij het selderijblad (oprollen tot sigaar, dan met mes hakken)

Bereiding:

  • oven op 180: kippenpoten in een schaal in de oven 30-40 minuten.
  • zet een pan op matig vuur, doe hier de spekjes in
  • zodra vet wat is gesmolten voeg gesnipperde ui toe, wacht tot glazig
  • voeg koriander, komijn, nootmuskaat toe en laat even doortrekken
  • voeg tomatenpuree toe en ontzuur dit
  • voeg nu zuurkool toe en laat 10-20 minuten staan
  • voeg tomatenblokjes toe
  • voeg aardappelen toe
  • voeg rookworst toe
  • voeg vocht toe tot het net onder staat
  • voeg pimentkorrels, salaamblad en MJ peper toe
  • gaar dit voor 20-30 minuten totdat aardappels gaar zijn.
  • voeg eventueel bakvocht/vet van de kip toe

Serveer met rijst; die hoeven we niet perse te maken maar mislukt rijst vaak bij je? Neem het dan wel mee, dan gaan we daar wat aan doen!

Kritieke punten:

  • het is belangrijk om vastkokende aardappels te nemen, anders krijg je mislukte stamppot

Surinaamse Zuurkoolschotel
We hadden van alles “over”; 2.5 kilo zuurkool van de 10 kilo zuurkoolschotel die we op 22 december maakten. Een week of wat geleden had Fontijn een voordelige rookworst aanbieding en er lagen nog een restje aardappelen uit Dronten. Met dat lijstje in het hoofd riep Loek: dan maken
De surinaamse zuurkool bij de Kookgroep