Surinaamse Pom
(voor ongeveer 6 personen)
Ingrediënten/boodschappenlijst:
- 500 g kippendijfilet zonder vel
- 175 g roomboter: 50 gr om in te bakken, 100 gr voor de saus en 25 gr om ovenschaal in te vetten
- 1 tl geraspte nootmuskaat
- bosje peterselie, voldoende voor 2 el fijngehakte peterselie
- bosje bladselderij, voldoende voor 2 el fijngehakte bladselderij
- 1 kg geraspte pomtayer, ontdooid (Bij voorkeur van het merk Lufo) (diepgevroren te koop bij de meeste Toko’s)
Optioneel:
- madame Jeanette peper, naar smaak
- 100 g piccalilly
Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
kippenbouillon (1 blokje of poeder naar smaak)
70 g tomatenpuree
1 tl pimentpoeder
200 ml water
zout naar smaak
peper naar smaak
Begin minstens 24 uur van tevoren met het ontdooien van de pomtayer. Leg hem in de verpakking op een schaal of in een kom in de koelkast om daar te ontdooien.
Belangrijk!: Lees eerst het hele recept door. Voordat je aan het werk gaat, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.
Bereiding:
- Snipper de ui en rasp of pers de knoflook.
- Fruit de uien en knoflook in 50 gr roomboter zacht en glazig in een braadpan gedurende 5-10 minuten.
- Voeg de kip toe en bestrooi royaal met peper, zout, piment en nootmuskaat.
Bak de kip rondom (licht)bruin. - Hak de bladselderij fijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak het een paar minuten mee om te ontzuren.
- Voeg water, kippenbouillon en optioneel de madame Jeanette toe.
- Meng tot slot de bladselderij erdoor. Stoof de kip in de pan met deksel tenminste 30 minuten onder af en toe roeren tot deze goed gaar is. Wees voorzichtig zodat de madame Jeanette nu niet stuk gaat.
- Haal de pan van het vuur, schep de kip en de madame Jeanette uit de saus en snijd de kip in hapklare stukjes.
- Doe een eetlepel van het vloeibare gedeelte van de saus in een kommetje, doe hier 100 gr van de boter bij, roer het goed door en zorg dat de boter helemaal gesmolten is. Zet dit mengsel even terzijde, je hebt dit later nodig.
- Doe de kipstukjes terug in de saus en voeg de tayer en piccalilly toe.
- Als je de madame Jeanette gebruikt hebt, kun je ervoor kiezen om deze in heel kleine stukjes te snijden/hakken en deze naar smaak toe te voegen aan het mengsel. Je kunt de madame Jeanette ook weglaten als je het niet zo scherp wil hebben.
- Hak de bladpeterselie fijn en voeg dan aan het mengsel toe. Meng het geheel goed door.
- Proef of de pom op smaak is. Let op: Je kunt tayer niet rauw proeven!
Neem daarom een lepel van het mengsel en bak het in een pannetje tot de tayer gaar is. Hij is als het goed is dan geelbruin van kleur. Je kunt nu nog de smaak aanpassen. - Vet een middelgrote ovenschaal (20 x 30 cm), of twee kleinere ovenschalen in met wat boter en vul ze met het pom-mengsel.
- Pak het achtergehouden gesmolten boter en sausmengsel en smeer dit over de pom.
- Bak de pom in de oven gedurende 75-90 minuten op 175°C (hetelucht) tot hij gaar en bruin is. Als de pom te bruin lijkt te worden, dan afdekken met wat aluminiumfolie.
Pom is lekker met rijst, groenten zoals sperziebonen of kool. Zuurgoed zoals zoetzure ui en komkommer is erg lekker hierbij. (Recept: https://smaakmenutie.nl/surinaams-zuurgoed/)
Pom is ook heerlijk op een Surinaams puntje of een hard of zacht broodje, snijd deze open, rooster de doorgesneden kanten kort en smeer er eventueel een beetje sambal op. Leg er dan een flinke schep warme pom op en eventueel een beetje zuurgoed.