Spaanse stoofpot met linzen

Eet af en toe eens linzen! Linzen zijn peulvruchten en dat zijn zaadjes uit planten van de familie van vlinderbloemen, net als erwten, bonen en kikkererwten.
Rode linzen zijn kleiner dan gewone linzen. Ze zijn ontveld en gespleten en daardoor zijn ze makkelijker te verteren dan hele linzen. Rode linzen zijn enorm gezond! Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en plantaardige eiwitten. Linzen zijn erg voedzaam en door het hoge eiwitgehalte zijn ze een uitstekende vleesvervanger; 75 gram rode linzen vervangen 100 gram vlees. Ze passen daarom heel goed in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.
Gebruik bij voorkeur gedroogde rode linzen, die zijn onbewerkt. Aan peulvruchten in blik of glas is vaak al veel zout toegevoegd.

*

Ingrediënten voor 2 personen

  • olie, om in te bakken
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 à 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, grof gehakt
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 kruimige aardappel, in blokjes
  • ½ bloemkool, in roosjes
  • ½ onbespoten citroen ofwel ¼ ingelegde zoutcitroen
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g rode splitlinzen, afgespoeld
  • 1 blik à 400 g tomatenblokjes
  • 120 ml groentebouillon

Voor de garnering

  • plantaardige zure room
  • gehakte verse peterselie

Bereiding

  • Was de linzen.
  • Verhit wat olie in een grote pan op laag vuur.
  • Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.
  • Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden.
  • Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.
  • Ofwel snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen.
  • Ofwel gebruik de schil van ¼ ingelegde zoutcitroen in blokjes gesneden.
  • Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.
  • Breng op smaak met ½ theelepel zeezout en ½ theelepel zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer om de paar minuten even door.
  • Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt.

Serveer de stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.
Een frisse komkommer salade is er heel lekker bij.

Eet smakelijk!