Snert

(voor 4 personen)

Ingrediënten/boodschappenlijst:

500 g spliterwten
200 g ontbijtspek aan een stuk
2  varkenspoten (of krabbetjes)
1  flinke prei
2  grote uien
1 teentje knoflook
1  winterwortel
½  knolselderij
¼ bosje bladpeterselie
1  laurierblaadje
1 rookworst

Optioneel:

3  flinke aardappels (zorgt er o.a. voor dat de soep nog dikker wordt)
Roggebrood
100 gr Katenspek
Selderijzout

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
Zout en peper naar smaak
Water

Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.

Bereiding:

Voorbereiding: Laat eventueel de spliterwten een nacht in ruim water wellen. Als het bleek niet nodig te zijn dan is het dus zinloos geweld...

  1. Spoel de (gewelde) spliterwten en breng met 2 liter water, het ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten of krabbetjes aan de kook. Verwijder bovendrijvend schuim met een schuimspaan.

(Let op: nog geen zout toevoegen. Door zout toe te voegen kan het gebeuren dat de erwten niet zacht worden)

2. Laat op laag vuur een minuut of 10 trekken.

Verzamel de afsnijdsels van de groenten in een grote pan.

(Hier kunnen we een mooie bouillon van trekken voor gebruik door de kookgroep)

  • Snij de wortels van de prei af. Snij ook een paar centimeter van de donkergroene kant van de prei af.
  • Halveer de prei in de lengte, spoel goed schoon onder de kraan en snij de prei in halve ringen.
  • Pel en snij de uien in grove stukken doe hetzelfde met de knoflook.
  • Schil de wortels en snij vervolgens in blokjes.
  • Schil de knolselderij en snij in kleine blokjes. Eerst in plakken, de plakken in reepjes en de reepjes in blokjes. Als je een hele knolselderij gebruikt, halveer deze dan eerst in de lengte. Leg de knolselderij op de ontstane vlakke kant. Hierdoor blijft de knolselderij stabiel tijdens het snijden en kan je veiliger snijden.

    Optie: Schil en snij de aardappels in blokjes.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de soep. Laat de soep circa 2 á 3 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Dit gaat uitermate goed in een slowcooker.  Eventueel aanvullen met water.

Serveren:

De snert is het lekkerst als je deze tenminste een dag na de bereiding pas eet.

  1. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Haal de varkenspoten en het spek uit de soep. Je kan de varkenspoten weggooien of je pelt/plukt ze, gooit de botten en kraakbeen weg en hakt/snijd het gelatineuze vel en vlees erg fijn. Je kunt dit eventueel door de soep mengen.
  3. Snij het spek fijn en meng door de soep.
  4. Breng de soep op smaak met peper en (selderij)zout.
  5. Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep.
  6. Snij de rookworst in plakjes of blokjes. Serveer de soep met de rookworst erin.

Lekker met roggebrood en katenspek!

Beleg de plakjes roggebrood met katenspek en serveer naast de snert.

Eet smakelijk!