Aardbeienslof

Een tijdje terug waren de sloffen-vormen in de aanbieding, die heb ik toen gescoord en de 28e kunnen we er mee aan de slag!

Dit recept heeft drie deelrecepten: amandelspijs, frangipane en banketbakkersroom. Het amandelspijs zal ik voorbereiden zodat we dat voldoende op voorraad hebben.

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • half ei
  • 3 gram zout
  • 140 gram zeeuwse bloem (aanwezig)
  • 140 gram patentbloem
  • 14 gram bakpoeder

Bereiding

  • meng boter, beide suikers en het zout met de vlinder
  • zodra gemengd is het ei toevoegen
  • mengsel eventueel van wanden af
  • beide soorten bloem en bakpoeder zeven en toevoegen
  • langzaam mengen, zodra kruimelig is stoppen
  • even doorkneden met de hand
  • dan direct uitrollen tot ongeveer 8 mm dikte
  • druk het deeg in de vorm, zorg voor een opstaande rand
  • spuit een laagje frangipane in het laagliggende gedeelte
  • bak 15 minuten op 200 graden
  • laat afkoelen
  • werk af met banketbakkersroom, aardbeien en slagroom

Frangipane

Ingrediënten

  • 200 gram amandelspijs
  • 50 gram boter
  • 100 gram creme fraiche
  • een ei
  • 20 gram bloem

Bereiding

  • spijs, boter en creme fraiche glad draaien
  • eventueel mengkom even opwarmen als de boter koud is
  • ei toevoegen
  • glad draaien
  • tenslotte bloem toevoegen
  • doorspatelen en in de spuitzak

Amandelspijs

Ingrediënten

  • 100 gram blanke amandelen
  • 100 gram suiker
  • citroenrasp
  • geklust ei

Bereiding

  • meng amandelen en suiker in keukenmachine met mes
  • pulseer tot het een grof mengsel is
  • voeg rasp toe
  • maak het wat slapper door wat geklust ei toe te voegen, je houd waarschijnlijk over.
  • laat minimaal 4 dagen in koelkast rusten voordat je het gebruikt.

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 5oo gram melk
  • 100 gram suiker
  • half vanillestokje
  • 45 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • mespuntje zout

Bereiding

  • Breng 450 gram melk aan de kook
  • Snij vanillestokje in lengte open en schraap deze uit
  • Voeg het merg en stokje toe aan de melk
  • Roer overige suiker, melk, custardpoeder, zout en eigelen tot papje
  • Verwijder stokje
  • Giet wat van de hete melk in het papje en meng
  • Giet dit vervolgens bij de hete melk en meng met garde
  • Zet op vuur en warm door, meng voortdurend met spatel en schraap deze over de bodem om aanbranden te voorkomen.
  • Kook totdat er voldoende binding is
  • Laat afgedekt afkoelen om velvorming te voorkomen
  • Eenmaal afgekoeld kan het in een spuitzak en is het klaar om te verwerken