Aardbeienslof
Een tijdje terug waren de sloffen-vormen in de aanbieding, die heb ik toen gescoord en de 28e kunnen we er mee aan de slag!
Dit recept heeft drie deelrecepten: amandelspijs, frangipane en banketbakkersroom. Het amandelspijs zal ik voorbereiden zodat we dat voldoende op voorraad hebben.
Ingrediënten
- 200 gram boter
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram fijne kristalsuiker
- half ei
- 3 gram zout
- 140 gram zeeuwse bloem (aanwezig)
- 140 gram patentbloem
- 14 gram bakpoeder
Bereiding
- meng boter, beide suikers en het zout met de vlinder
- zodra gemengd is het ei toevoegen
- mengsel eventueel van wanden af
- beide soorten bloem en bakpoeder zeven en toevoegen
- langzaam mengen, zodra kruimelig is stoppen
- even doorkneden met de hand
- dan direct uitrollen tot ongeveer 8 mm dikte
- druk het deeg in de vorm, zorg voor een opstaande rand
- spuit een laagje frangipane in het laagliggende gedeelte
- bak 15 minuten op 200 graden
- laat afkoelen
- werk af met banketbakkersroom, aardbeien en slagroom
Frangipane
Ingrediënten
- 200 gram amandelspijs
- 50 gram boter
- 100 gram creme fraiche
- een ei
- 20 gram bloem
Bereiding
- spijs, boter en creme fraiche glad draaien
- eventueel mengkom even opwarmen als de boter koud is
- ei toevoegen
- glad draaien
- tenslotte bloem toevoegen
- doorspatelen en in de spuitzak
Amandelspijs
Ingrediënten
- 100 gram blanke amandelen
- 100 gram suiker
- citroenrasp
- geklust ei
Bereiding
- meng amandelen en suiker in keukenmachine met mes
- pulseer tot het een grof mengsel is
- voeg rasp toe
- maak het wat slapper door wat geklust ei toe te voegen, je houd waarschijnlijk over.
- laat minimaal 4 dagen in koelkast rusten voordat je het gebruikt.
Banketbakkersroom
Ingrediënten
- 5oo gram melk
- 100 gram suiker
- half vanillestokje
- 45 gram custardpoeder
- 2 eidooiers
- mespuntje zout
Bereiding
- Breng 450 gram melk aan de kook
- Snij vanillestokje in lengte open en schraap deze uit
- Voeg het merg en stokje toe aan de melk
- Roer overige suiker, melk, custardpoeder, zout en eigelen tot papje
- Verwijder stokje
- Giet wat van de hete melk in het papje en meng
- Giet dit vervolgens bij de hete melk en meng met garde
- Zet op vuur en warm door, meng voortdurend met spatel en schraap deze over de bodem om aanbranden te voorkomen.
- Kook totdat er voldoende binding is
- Laat afgedekt afkoelen om velvorming te voorkomen
- Eenmaal afgekoeld kan het in een spuitzak en is het klaar om te verwerken