Shepherd’s of Cottage pie
Een echte klassieker uit de Ierse keuken. Je bent er misschien even mee bezig, maar je kunt hem helemaal voorbereiden. Op het laatst nog even een half uurtje in de oven.
Dit recept komt uit het kookboek ‘Home Sweet Home’ van tv-kok Yvette van Boven. In het intro van het recept vertelt ze het volgende:
“We noemden het dan wel shepherd’s pie, maar eigenlijk was het cottage pie. Want shepherd’s pie wordt gemaakt met lamsvlees (herder, lammeren: snap je?). Cottage pie wordt gemaakt met rundvlees, of zelfs gewoon zonder vlees. Traditioneel wordt shepherd’s pie geserveerd op maandag, na de Sunday roast, met vlees dat daarvan over was natuurlijk. Daarom is eigenlijk geen recept hetzelfde, dus gebruik dit recept maar als handreiking. Mijn moeder maakte het meestal met rundergehakt, maar eigenlijk kan dus allerlei overgebleven vlees erin. Restjes lamsbout bijvoorbeeld, want zo hoort het eigenlijk écht.
Goed, hierbij het recept van mijn moeder Mariëtte, die het recept weer heeft gekregen van haar Ierse buurvrouw, en nu heeft u het.”
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de gehaktsaus
- 1 eetlepel boter
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 winterpeen, in heel kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in heel kleine blokjes
- 150 gram rundergehakt
- 1 blik gepelde tomaten(400 gram), gehakt
- 1 theelepels Worcestershire-saus
- 1 laurierblaadje
- 75 ml runderbouillon
- 1 theelepels tijm
- paar druppels tabasco, naar smaak
- kleine handvol bladpeterselie, grof gehakt
Voor de puree
- ½ kilo aardappels, geschild en in gelijke stukken
- scheutje melk
- 25 gram boter, plus extra
- snuf nootmuskaat
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- handvol broodkruim of paneermeel
Materialen
ovenschaal
Bereidingswijze
- Verhit de boter in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij zo’n tien minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg het gehakt toe, braad lekker aan en maak het vlees rul met een vork.
- Voeg de tomaten, de Worcestershire-saus, het laurierblaadje, de bouillon en tijm toe en breng alles aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de saus zeker twintig minuten zachtjes sudderen tot hij mooi ingedikt is.
- Kook de aardappels gaar in gezouten water.
- Giet ze af en laat ze uitdampen.
- Stamp ze of druk ze door een pureeknijper fijn.
- Giet er een scheutje melk bij en een flinke klont roomboter en meng tot een smeuïge puree.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Breng de gehaktsaus op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper.
- Schep de peterselie erdoor.
- Giet de saus in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree.
- Bestrooi licht met wat broodkruim en verdeel er wat kleine klontjes roomboter over.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Bak de cottage pie zo’n dertig minuten in de oven tot hij lekker pruttelt en het pureedakje mooi goudbruin kleurt.
Geef er zelfgemaakte appelmoes of een salade bij.
Eet samakelijk!