Shepherd’s of Cottage pie (vegetarische variant)

Een vegetarische ovenschotel met lekker veel groenten. Dat is deze Vegan Shepherd’s Pie. Shepherd’s pie is een van oorsprong Engels gerecht, ook wel bekend als cottage pie. Een ovenschotel van gehakt dat wordt afgedekt met aardappelpuree. Bij een Shepherd’s pie wordt traditioneel lamsgehakt gebruikt, bij een cottage pie rundergehakt. In dit recept, een vegetarische (of zelfs vegan) versie is het gehakt weggelaten en vervangen door extra groenten.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram aardappelen
  • 300 gram zoete aardappelen
  • 40 gr boter of margarine
  • 50 ml melk
  • 0,5 ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 wortel
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 150 gram champignons
  • 0,5 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 75 gram doperwten
  • paneermeel of vers broodkruim

Materialen
ovenschaal

Bereidingswijze

  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 °C
  • Schil de aardappelen en zoete aardappelen en snijd in blokjes.
  • Kook de aardappelen 8 minuten, doe hierna de zoete aardappelen erbij en kook dit samen nog 5 minuten tot alle blokjes gaar zijn.
  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Bak de ui en de knoflook in een scheutje olie.
  • Schil de wortelen en snijd deze in kleine blokjes.
  • Doe deze bij de ui en bak 10 minuten mee.
  • Snijd ondertussen de champignons in blokjes en doe dit samen met de blaadjes van de tijm en rozemarijn bij het uienmengsel.
  • Voeg ook de tomatenpuree toe en laat dit nog 5 minuutjes meebakken.
  • Doe de balsamicoazijn erbij en laat dit mengsel 5 minuten pruttelen.
  • Roer tot slot de erwten door het mengsel.
  • Stamp de aardappelblokjes fijn, voeg een klont boter of margarine toe, 50 ml warme melk of kookvocht, zout en peper bij.
  • Roer door voor een mooie puree.
  • Verdeel het groentemengsel over een ovenschaal.
  • Dek dit af met de aardappelpuree, verdeel dit met een lepel over de schotel.
  • Strooi het broodkruim of paneermeel over de schotel.
  • Verdeel kleine vlokjes boter of margarine over de paneermeel.
  • Verwarm de vegan shepperd’s pie 30 minuten in de oven tot een mooi goudbruin korstje ontstaat.

Geef er zelfgemaakte appelmoes of een salade bij.

Eet smakelijk