Sajoer boontjes (Indonesische sambal boontjes)

Deze gestoofde Indonesische sambal boontjes zijn heerlijk als bijgerecht of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Zelf serveer ik ze graag bij mijn Ajam Smoor. De boontjes zijn heerlijk pittig, maar ook zoet en romig door de toegevoegde Santen. Ik maak de boontjes meestal vrij pittig door lekker veel sambal toe te voegen. Houd je niet zo van pittig eten, dan kun je ze natuurlijk altijd maken met minder sambal. En mocht het net iets te pittig uitvallen? Voeg dan wat extra santen toe om de sambal wat af te blussen. Zo kun je prima spelen met de verschillende smaken. Persoonlijk vind ik dit een heel erg lekker recept voor sajoer boontjes. Ik denk niet dat het de authentieke Indonesische manier is om sambal boontjes te maken, maar dat maakt me eigenlijk ook niet zo heel veel uit.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 0.5 el zonnebloemolie
  • 0.5 rode ui
  • 1 teentjes knoflook
  • 0.5 el laos
  • 0.5 el bruine basterdsuiker
  • 0.5 el sambal oelek
  • 0.5 el trassie garnalenpasta
  • 400 gram sperziebonen
  • 25 gram santen kokoscrème
  • Water

Bereidingswijze

  • Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek deze in hapklare stukjes.
  • Kook de boontjes 3 minuten in licht gezouten water. Voeg de boontjes pas toe als het water kookt.
  • Snipper de ui en de knoflook en bak deze een paar minuten in de zonnebloemolie in een grote wok of pan op middelhoog vuur.
  • Voeg vervolgens de laos, bruine suiker, sambal & garnalenpasta toe. Bak dit kort mee.
  • Voeg de boontjes en de santen toe.
  • Voeg een kopje water toe zodat de saus niet te dik wordt en stoof de boontjes zonder deksel zo'n 20 minuutjes.
  • Proef vooral wanneer jij de boontjes lekker vindt qua bite, ik houd zelf namelijk van beetgaar, maar wellicht wil jij ze wat zachter.

Eet smakelijk