Romige polenta frittata

Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht van gemalen graan. Het kan geserveerd worden als pap of puree. Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende graansoorten. Nadat vanuit Zuid-Amerika mais in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van mais voor in de plaats.
Wat aardappels zijn voor Hollanders, is polenta voor de Italianen. Het gerecht ontstond als arme-lui-gerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels.
Met polenta kan je van alles: serveer het bij een lekker stoofgerecht, bak er knapperige frietjes van of geef een volle smaak aan taart of cake.

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 75 gram grove polenta
  • 1 eetlepel zachte boter
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel oregano
  • Peper en zout

Materialen
Ingevette platte schaal of kleine springvorm

Bereiding

  • Breng de melk aan de kook.
  • Zet het vuur laag en klop er de polenta langzaam door met een garde.
  • Roer met een houten lepel tot de lepel blijft staan en de polenta loslaat van de pan.
  • Roer er een eetlepel zachte boter doorheen.
  • Voeg de Parmezaanse kaas en de oregano toe.
  • Schep het mengsel in een ingevette schaal of springvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem en strijk het glad met de achterkant van de lepel.
  • Laat het afkoelen.

Voor het opdienen

  • Haal de frittata uit de vorm en bestrijk hem licht met wat olie.
  • Rooster de frittata onder de grill of in de grillpan knapperig en goudbruin.
  • Snijd hem in punten en serveer hem warm of op kamertemperatuur met gekaramelliseerde uien en een frisse salade.

Eet smakelijk!