Rode kool met eekhoorntjesbrood en jeneverbessen
Janneke Vreugdenhil schrijft culinaire columns in NRC-Handelsblad. Ook verschenen er een paar kookboeken van haar. Dit recept komt uit haar boek ‘We love groente’.
Door de rode kool anderhalf tot twee uur in de oven te garen wordt hij heerlijk zoet en zacht. Het eekhoorntjesbrood in dit recept maakt de kool iets hartiger.
Ingrediënten voor 2 personen
- 10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 400 gram rode kool in dunne reepjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- ½ friszoete appel geschild en in blokjes
- ½ theel gedroogde tijm
- 3 à 4 jeneverbessen gekneusd
- 1 eetl rode wijnazijn
- 1 eetl bruine suiker
- 25 gram boter
Materialen
- Ovenbestendige pan
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160°.
- Laat het eekhoorntjesbrood 15 minuten weken in 75 ml kokend water.
- Doe de rode kool, ui, knoflook, geweekte paddenstoelen met het weekvocht, appel, tijm en jeneverbessen in de ovenbestendige, liefst zware stoofpan.
- Voeg ½ theelepel zout en flink wat peper, de rode wijnazijn en de basterdsuiker toe.
- Schep alles goed om.
- Verdeel de boter in klontjes over de kool.
- Leg een deksel op de pan en zet hem 1½ tot 2 uur in de oven tot de kool zacht en gaar is.
- Schep tussendoor een paar keer om.
Serveer met aardappelpuree en (vegetarische) hachee.
Eet smakelijk!