Risotto met spruitjes

Berucht uit de keuken van onze voorouders, in de herfst hing de misselijkmakende geur van kapot gekookte spruitjes in de straten. Balletjes snot met een bittere smaak.

Er zijn nog genoeg vooroordelen over de spruit, alleen is de spruit uit 2025 niet meer de spruit van vroeger, in de 90'er jaren is er flink gekruist en gekweekt en is het bitter verdwenen. En we kunnen zelf bepalen wanneer we iets gaar vinden, dus tijd voor een herkansing.

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 25 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tijmblaadjes of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 halve citroen
  • 320 gram risottorijst of orzo (beide aanwezig)
  • 800 gram spruit
  • 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
  • zonnebloemolie (aanwezig)
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram milde blauwe kaas of milde gorgonzola
  • zout
  • peper

Bereiding:

  • Was de spruitjes, verwijder de onderkant en eventueel het buitenste blaadje als deze nog vies is. Rasp ongeveer 3/4 van de spruitjes. Ik doe dit in de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Doe de boter en een scheutje olijfolie in een grote hapjespan.
  • Snij de ui fijn en bak deze 5 minuten op middenhoog vuur.
  • Voeg de risottorijst toe, samen met de fijngehakte knoflook, tijm, de rasp van een halve citroen en de geraspte spruitjes. Roerbak nog 2 minuten.
  • Maak de groente bouillon.
  • Blus de risotto af met een flinke scheut bouillon en blijf goed roeren.
  • Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst.
  • Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn.
  • De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Aangezien we dit maken voor morgen is het goed om het niet al te gaar te maken, dan is het opwarmen morgen wat eenvoudiger.
  • Snij de overige spruitjes door midden.
  • Zet een andere pan op het vuur en giet hier een flinke laag zonnebloemolie in. Zet de pan op hoog vuur en laat de olie heet worden. Doe de spruitjesin de pan en bak ze in een paar minuten goud bruin.
  • Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om droog te deppen. 
  • Voeg de geraspte Parmezaan en blauwe kaas toe aan de risotto en roer nog even goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper. Je kunt de risotto extra fris maken, door nog wat citroensap van de halve citroen door de risotto te roeren.
  • Serveer de risotto met de gefrituurde spruitjes. Eet smakelijk!