Quiche Lorraine

Dit is met recht een klassieker, dit gerecht gaat terug tot in de middeleeuwen en is ontstaan in het gebied dat wisselend in duitse en franse handen is geweest. Wij noemen het Lotharingen, de duitsers Lothringen en de fransen Lorraine.

Het recept hieronder gaat uit van een zelfgemaakt zanddeeg en de oorspronkelijke vulling met spekjes. Mocht je een vegetarische variant willen maken dan kan je denken aan de geroockte speckjes van de vegetarische slager, als je fabrieksmatige gemaakte vleesvervangers niet ziet zitten dan kan je ook denken aan bijvoorbeeld champignons of oesterzwammen, of een mengsel er van.

In de bonus bij de AH

Ingredienten voor het Deeg

  • 1 ei
  • 3 el ijswater
  • 1/2 tl zout
  • 300 gr witte patent bloem
  • 140 gr koude boter, in blokjes

Bereiding

  • Gooi in een keukenmachine je bloem, zout en koude boter en puls je bloem totdat je een soort zandstructuur krijgt van je bloem en boter.
  • Meng je hele ei met je ijswater en gooi dit bij je bloemmengsel en puls je keukenmachine totdat je een mooi degene krijgt.
  • Rol je deeg uit zodat het iets groter is dan je taart/quiche vorm. (+/- 5 mm dik).
  • Pak je deeg op en bedek heel je taartvorm ermee. Voorzichtig aandrukken zodat elk hoekje en gaatje bedekt is. Prik met een vorm wat gaatjes op de bodem van je deeg. Zet voor 15 minuten in je koelkast om op te stijven. 4
  • Zet oven  op 190 graden en haal je vorm uit de koelkast.
  • Gooi wat bakpapier erop samen met wat ongekookte bonen. Dit doe je zodat het deeg zijn vorm behoudt.
  • Bak je vorm nu voor 15 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en verwijder het bakpapier en de bonen.
  • Bak nu nog voor 4 a 5 minuten in de oven.
  • Tijd voor je quiche vulling.

Vulling

  • 200 gr ontbijtspek (in blokjes)
  • 120 gr gruyere
  • 100 ml creme fraiche
  • 100 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 1 tl  nootmuskaat versgeraspt, we hebben genoeg in het Fort

Bereiding

  • Bak je spekblokjes voor 2 minuutjes en haal daarna alles uit de pan en zet opzij.
  • Snij 3/4 van je gruyere in hele kleine blokjes en de rest mag je raspen.
  • Verdeel je kaasblokjes en je gebakken spek over de bodem van je taartvorm.
  • Klop in een grote pan je crème fraiche een beetje op en gooi je slagroom erbij en klop dit ook een beetje los (5 minuten).
  • Gooi je eieren er 1 voor 1 bij terwijl je ze los klopt. GOED MENGEN!
  • Breng op smaak met je nootmuskaat en gooi heel je mengsel op je taartbodem.
  • Strooi je geraspte gruyere er overheen en gooi hem in de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de taart 30 minuten.
  • Na 30 minuten it de oven halen en tenminste 10 minuten laten rusten.