Preischotel met zalm

De laatste tijd ligt er regelmatig een mooie aanbieding van zalmmootjes in de koeling bij de Vomar, vier mooie stukjes voor rond de 8 euro; ideaal voor dit gerecht!

Heerlijke ovenschotel van laagjes aardappel, prei en zalm in een romige saus gegratineerd met kaas

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 gr prei (in ringetjes)
  • 125 gr crème fraîche
  • 1.5 eieren
  • 1 theelepel mosterd
  • 400 gr aardappelschijfjes
  • 200 gr zalmfilet
  • 1 eetlepels olijfolie
  • snuf peper en zout
  • 1 theelepel peterselie
  • 0.5 handje geraspte kaas (aanwezig)

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Kook de aardappelschijfjes in een grote pan water 5 minuutjes voor en giet daarna af.
  • Bak de prei in een pan met een eetlepel olijfolie 5 min kort totdat hij iets zachter begint te worden.
  • Klop in een kom de crème fraiche, eieren, mosterd, peper, zout en peterselie door elkaar.
  • Snijd de zalm horizontaal een of twee keer doormidden zodat je dunne plakken krijgt.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een met olie ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met een klein beetje peper en zout. Leg de zalm hierover.
  • Schep hier de gebakken prei over.
  • Giet hier de helft van het eimengsel over.
  • Dek af met aardappelschijfjes en giet hier de rest van het eimengsel over.
  • Bestrooi met wat kaas.
  • Zet de preischotel met zalm ca. 30 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en de aardappeltjes gaar zijn.