Prei-ricottalasagne met walnoten
Geniet van heerlijk verwarmend en geurig comfort-food, heel makkelijk en snel te maken. Door de prei zachtjes te smoren in wat boter wordt de smaak mild, zelfs in de verte zoet, en de beet wordt boterzacht. Een heerlijke combinatie met de rijke saus van parmezaan en ricotta.
Ook voor niet-vegetariërs is deze lasagne met prei, ricotta en walnoten een must!
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 g schone prei
- 40 g boter
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 25 g bloem
- 375 ml volle melk
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- 125 gram ricotta
- 50 g walnoten grof gehakt
- 125 g lasagnebladen voorgekookt
- handvol basilicumblaadjes
Bereiding
- Snijd het stugge donkergroene deel van de prei, dat wordt niet gebruikt.
- Halveer de prei zodat van elk twee stukken van gelijke lengte ontstaan. Snijd de preistukken over de lengte door en snijd de helften vervolgens nogmaals door zodat lange kwartlamellen ontstaan.
- Smelt in een hapjespan 10 g boter.
- Voeg de prei toe en leg de deksel op de pan. Smoor de prei in 10-12 minuten gaar; schep regelmatig om.
- Smelt in een sauspan de rest van de boter en bak hierin de knoflook 1 minuten zachtjes.
- Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee.
- Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij.
- Breng aan de kook en klop tot een gladde, gebonden saus.
- Voeg ⅔ van de Parmezaanse kaas, ¾ van de ricotta en zout en peper naar smaak toe.
- Schep een laag kaassaus in een ingevette ovenschaal.
- Leg er twee lasagnebladen op.
- Dek af met een laagje saus en leg er wat prei en wat walnoten in.
- Maak meer lagen met de lasagnebladen, de kaassaus en de prei en walnoten.
- Eindig met een laag lasagnebladen bedekt met de rest van de saus, de prei en de walnoten.
- Verdeel er de rest van de ricotta en de Parmezaanse kaas over.
- Verwarm de oven voor op 200ºC
- Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar.
- Bestrooi de lasagne uit de oven met de basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!