Potage Parmentier
(Prei-aardappel soep)
Onderstaande recept is voor een royale pan soep, je kan hem naar wens verkleinen door minder prei/aardappel te gebruiken en vocht aan te passen.
- 500 gram kruimige aardappelen
- 500 gram witte delen van de prei
- 1 - 2 liter water
- peterselie om te garneren
- 50 gram boter
- 50-100 cc slagroom
Dit recept kan je ook als basis gebruiken en door het toevoegen van extra ingredienten er een luxure soep van te maken. Denk aan bijvoorbeeld bloemkool, brocolli of worteltjes. Vandaag maken we de basis.
Een soep als deze, dankzij de aardappelen rijk aan zetmeel is een dag later mooier van smaak doordat deze de tijd heeft gehad om zich te verdelen.
Hoe maak je de soep?
- snij het witte deel van de prei in dunne ringen (groene delen in de vriezer)
- smelt een beetje boter in een pan
- zet de prei hier in aan en draai het gas laag.
- schil aardappelen en snij deze in kleinere blokjes
- voeg water toe en laat rustig aan de kook komen
- als aardappelen gaar zijn de boel pureren met de staafmixer
- soepel maken met boter
- op kleur maken met de slagroom
- garneer met peterselie en een draai zwarte peper.
Als je het hebt kan je in plaats van water kippenbouillon gebruiken, dat geeft wat meer smaak en je ziet het in veel recepten terug. Je wijkt dan wel af van het oorspronkelijke recept van Julia.
Koud heet deze soep een Vichyssoise ; leuk voor een hete zomerdag, je kan er dan wat kort gebakken gamba's op doen.