Pompoencurry met rijst (en balletjes)

Ingrediënten

voor de balletjes:

  • 300 gram half-om-half gehakt
  • zakje panko (aanwezig)
  • theelepel ras-el-hanout kruiden (aanwezig)
  • 3 gram zout (aanwezig)
  • theelepel baharat (aanwezig)
  • theelepel kerrie (aanwezig)

voor de curry:

  • (fles)pompoen
  • 1 courgettes (aanwezig)
  • 1 zoete aardappel (aanwezig)
  • rode paprika
  • 2 rode uien (aanwezig)
  • pakje kokoscreme (santen)
  • kokosmelk (aanwezig)
  • rode peper
  • kerriekruiden (aanwezig)
  • overige kruiden (aanwezig)
  • griekse yoghurt naar smaak
  • fenegriek, zwarte peper, kurkuma (aanwezig)

lekker voor er bij:

  • friszure komkommersalade van 1 komkommer

Bereiding

Liever vegetarisch? Dan gewoon de balletjes niet maken en vervangen door geroosterde cashewnoten en geroosterde kokos-rasp

Curry:

  • snij pompoen in gelijke stukken
  • schil en snij de zoete aardappel in vergelijkbare stukken
  • gaar de pompoen in een bak in de oven, lekker met knoflookje en wat olie
  • stoom/kook de de zoete aardappel gaar en zet apart
  • bak in olie de gesneden courgette, ui en paprika, voeg pepertje toe
  • smelt in een pan waar alles samen in past de kokoscreme in de kokoksmelk
  • meng alle ingredienten goed door en maak op smaak

Let op: door het toevoegen van de zoete aardappel valt het gerecht tamelijk zoet uit, door het toevoegen van yoghurt kan je het aanpassen, het zuur compenseert de zoetheid.

Balletjes:

  • meng gehakt en overige ingredienten in een bak
  • kneed dit goed door zodat het een stevig "deeg" wordt.
  • draai balletjes van gelijke grootte met natte hand of handschoen
  • bak ze rondom bruin in bakpan met wat olie
  • gaar ze na in de oven, of met het deksel op de bakpan

Komkommer:

  • schaaf de komkommer in dunne plakjes met de mandoline
  • bestrooi met wat zout en een zuurtje, bijvoorbeeld Condimento Bianco of gewoon een beetje (lekkere) azijn