Pompoencurry met rijst (en balletjes)
Ingrediënten
voor de balletjes:
- 300 gram half-om-half gehakt
- zakje panko (aanwezig)
- theelepel ras-el-hanout kruiden (aanwezig)
- 3 gram zout (aanwezig)
- theelepel baharat (aanwezig)
- theelepel kerrie (aanwezig)
voor de curry:
- (fles)pompoen
- 1 courgettes (aanwezig)
- 1 zoete aardappel (aanwezig)
- rode paprika
- 2 rode uien (aanwezig)
- pakje kokoscreme (santen)
- kokosmelk (aanwezig)
- rode peper
- kerriekruiden (aanwezig)
- overige kruiden (aanwezig)
- griekse yoghurt naar smaak
- fenegriek, zwarte peper, kurkuma (aanwezig)
lekker voor er bij:
- friszure komkommersalade van 1 komkommer
Bereiding
Liever vegetarisch? Dan gewoon de balletjes niet maken en vervangen door geroosterde cashewnoten en geroosterde kokos-rasp
Curry:
- snij pompoen in gelijke stukken
- schil en snij de zoete aardappel in vergelijkbare stukken
- gaar de pompoen in een bak in de oven, lekker met knoflookje en wat olie
- stoom/kook de de zoete aardappel gaar en zet apart
- bak in olie de gesneden courgette, ui en paprika, voeg pepertje toe
- smelt in een pan waar alles samen in past de kokoscreme in de kokoksmelk
- meng alle ingredienten goed door en maak op smaak
Let op: door het toevoegen van de zoete aardappel valt het gerecht tamelijk zoet uit, door het toevoegen van yoghurt kan je het aanpassen, het zuur compenseert de zoetheid.
Balletjes:
- meng gehakt en overige ingredienten in een bak
- kneed dit goed door zodat het een stevig "deeg" wordt.
- draai balletjes van gelijke grootte met natte hand of handschoen
- bak ze rondom bruin in bakpan met wat olie
- gaar ze na in de oven, of met het deksel op de bakpan
Komkommer:
- schaaf de komkommer in dunne plakjes met de mandoline
- bestrooi met wat zout en een zuurtje, bijvoorbeeld Condimento Bianco of gewoon een beetje (lekkere) azijn