Pizza en Pannacotta
Na het inpakken van de afgelopen twee weken gaan we wat anders doen, het lijkt er een beetje op maar we klappen hem niet dubbel tot Calzone maar houden het gewoon open en plat :)
Voor het deeg
- 500 gram bloem, mag type 00 maar gewoon is ook prima
- zakje gist van 7 gra
- 1 gram suiker (1/2 eetlepel)
- 1 gram zout (1/2 eetlepel)
- 325 cc warm water
Los de gist op in een derde van het water en voeg de suiker toe, laat dit even staan
Vermeng ondertussen de andere droge bestandsdelen (in een kom of op het werkblad) en voeg als eerste het water met de gist toe, meng en vorm een deeg en voeg zoveel warm water toe als nodig voor een mooi samenhangend deeg.
Om het deeg wat soepeler te maken kan je een paar eetlepels olijfolie toevoegen maar dat hoeft niet persé, in Napoli doen ze het niet en in Rome wel zo gaat het verhaal.
Vorm een bol en bestuif deze met wat bloem, dek hem af onder folie en laat hem op een warme plek rusten, tenminste 15 minuten.
Voor het beleg
- 1 blik tomaten (400 gram)
- 1 ui (optioneel)
- knoflook
- 1 rode paprika (andere kleur mag ook)
- 1 zakje gewone mozzerella (buffel is zonde om te smelten)
- geraspte kaas
- vleesbeleg wat je lekker vind; bijvoorbeeld salami of rauwe ham
Ik zorg voor wat andere ingredienten die je kan gebruiken, bijvoorbeeld olijven, kappertjes, artisjokhart en dergelijke.
In plaats van vlees kan je natuurlijk ook iets doen met vis of garnaal, of vegetarisch met geitenkaas en tijm. Mocht je dat willen doen neem dan vooral geen tijm mee, er ligt nog veel in de koeling.
Maak het blik open en breng het over in een mengbeker voor de staafmixer. Voeg in ieder geval zout en knoflook toe. Tijm, rozemarijn en andere smaakmakers naar smaak. Staaf de ingredienten tot pulp, dit is je basis saus.
Snij ui in dunne ringen en paprika in dunne slierten en zet deze samen met de andere ingredienten klaar.
Bak een rechthoekig bakblik, doe er een klein beetje olie in en verdeel dit, leg hierop het bakpapier, de olie zorgt er voor dat het papier mooi blijft zitten.
Leg het deeg in het bakblik (misschien heb je niet alles nodig, wat overblijft kan je goed invriezen voor een ander moment) en verdeel het mooi in het blik, hiervoor kan je een deegroller gebruiken of gewoon je handen. De randen wat dikker laten zodat je een mooie korst krijgt.
Verdeel nu de tomatensaus en de andere ingredienten over de pizza en plaats deze in de oven op 250 graden.
In de tijd dat de pizza in de oven staat kunnen we mooi een dessert maken, een italiaans toetje natuurlijk: panna cotta. Ofwel gekookte room, maar wij zouden het hier in het Noorden eerder een puddinkje noemen :)
Je maakt hem met slagroom, suiker en een smaakmaker, en welke dat is kan je zelf bepalen door deze mee te koken in de slagroom. In dit herfstige seizoen denk ik aan kaneel, kardamon en andere warme smaken..
Je hebt een vorm nodig om de panna cotta in te doen, neem dus een hiervoor geschikt bakje of glas mee.
Voor de Pannacotta
- 500 ml slagroom
- 125 cc volle melk
- 3 kaneelstokjes
- 2 kardemonpeulen
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 40 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
Breng alle ingredienten aan de kook en draai vervolgens het vuur uit en laat de smaken goed doortrekken.
Week de gelatine in koud water, knijp het water er uit en los deze in het warme roommengsel met een garde. Meng goed en giet het mengsel in de vormpjes.
Je kan eventueel met wat suiker, boter en kaneel een snelle karamel maken en deze er nog overheen schenken.
Let er op dat panna cotta zeker vier uur moet opstijven, zorg er dus voor dat je de vorm naar keuze goed rechtop kan vervoeren, je wilt geen panna-cotta-fietstas.