Basis Pastasaus

Ingredienten

Dit recept is voor ongeveer 4 personen, de boel verdubbelen kan prima, de saus kan ingemaakt worden in een fles maar invriezen kan ook prima.

  • halve bos bleekselderij
  • 3 of 4 winterwortels
  • 2 a 3 uien
  • blikje tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaat 400 gram (geen blokjes!)
  • verse oregano
  • verse rozemarijn, tijm (neem ik mee)

Let op: onder de basis staan een aantal varianten, als je die wilt maken moet je de extra ingredienten ook meenemen!

We gebruiken tomaten uit blik, deze worden ingemaakt in het hoogseizoen van de tomaat en bieden meer smaak dan de kas-tomaten die je nu kan kopen.

De basis noemen de italianen soffrito; waar de fransen een WUPS gebruiken nemen de italianen een WUS, dus Wortel, Ui en Selderij. De Prei blijft achterwege. Met Selderij wordt overigens bleekselderij bedoeld, de stengels dus en niet het blad.

Voor de soffrito schil je de winterwortels, en snij je wortel, ui en bleekselder in gelijke blokjes. Beetje olijfolie in de pan en bak de groenten glazig.

Zodra ze glazig zijn tomatenpuree er bij en even aanbakken (ontzuren), als dat gedaan is kan je de blikken tomaat er bij doen en de groene kruiden.

20 minuten doorgaren en klaar is de saus. Als de tomaten nog niet kapot gekookt zijn kan je ze nu een handje helpen.

Variaties

De saus hierboven is de basis, je kan er allerlei varianten mee maken door het toevoegen van een of meerdere ingredienten:

  • rundergehakt; rul in een andere pan gehakt en voeg deze toe aan de saus, op die manier maak je een bolognese saus, zeker als je dan een glas rode wijn gebruikt om het gehakt te blussen. Voor 4 personen 500 gram gehakt.
  • ansjovis; begin met 5 of 6 ansjovis filets te bakken in de olijfolie, deze lossen helemaal op maar geven de saus een hartig karakter.
  • courgette; snij een courgette in plakken en gril deze, of gewoon in blokjes en even aanzetten in een aparte pan en voeg deze op het laatste moment toe aan de basissaus. Per basisrecept 1 a 2 courgettes.
  • aubergine; zie courgette.
  • paprika; in blokjes snijden en toevoegen aan de saus als knappertje. Per basisrecept 1 a 2 paprika's.
  • champignons: in plakjes snijden en even garen in een pannetje met weinig water, zodra ze gaar zijn kan zowel het water als de champignons in de saus. Per basisrecept een bakje van 250 gram tenzij je gek bent op champignons, neem dan een bakje van 400 gram.
  • zeevruchten; in de vriezer van de supermarkt vind je gemengde zeevruchten, deze zijn al gegaard en kunnen zo in de saus, laat ze niet te lang doorkoken want dan worden ze taai. Een zakje van 450 gram is zeker genoeg voor 2x het basisrecept.

Neem gerust wat meer mee om een voorraadje saus te maken, zelfgemaakt is vele malen lekkerder dan de glazen potjes in de supermarkt.