Paddenstoelenterrine
Dit gerecht is een echte evergreen. Wie het ooit verzonnen heeft is niet duidelijk. Het bestaat al heel lang en zwerft om de zoveel jaar rond in de bladen en op internet. Op feestjes is het een ‘hardloper’ en in de kookles een topper die de vleeseters makkelijk over de streep trekt om vaker vegetarisch te eten.
Het is niet echt een smeerbare paté maar meer een terrine-achtige substantie. Waar je plakjes of punten van kan snijden. Voeding technisch gezien is het nogal overdreven om kaas, noten en ei in één gerecht te combineren. Maar het is zo lekker dat we dat hier stiekem toch doen.
Ingrediënten
- 2 uien, geschild en gesnipperd
- 500 g champignons, schoongeborsteld en in grove stukken
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 5 eetl olijfolie
- 1 eetl gedroogde oregano
- peper, kruidenzout
- 300 g gemengde noten
- 300 g wortel
- 300 g kaas (belegen, geit)
- 2 eetl peterselie
- 3 eieren
Materiaal
Cake/ quichevorm of ovenschaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°c.
- Verwarm de olie en fruit hierin achtereenvolgens ui, paddenstoelen, knoflook en oregano. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
- Hak de noten , wortel en kaas grof.
- Meng champignons, noten, wortel, kaas, eieren en kruiden goed door elkaar.
- Vet een ovenschaal of springvorm in en vul deze met het mengsel.
- Druk voorzichtig aan.
- Bak de terrine in 45 min. gaar en stevig.
- Laat hem nog 5 min in een open oven staan.
- Daarna nog 10 min af laten koelen voordat de paté gesneden kan worden.
- Ook koud erg lekker.