Ovenschotel van orzo met mozzarella en oregano

Orzo, ook wel bekend als riso of gerstkorrelpasta, is een perfecte basis voor tal van heerlijke en makkelijke gerechten. Orzo lijkt op rijst, maar is eigenlijk een pastasoort. Het kookt snel en neemt makkelijk de smaken van sauzen en kruiden op, waardoor het ideaal is voor zowel snelle doordeweekse maaltijden als bijzondere gerechten voor het weekend.
Dit recept uit het kookboek PlentyMore van Yotam Ottolenghi is een trotse, geraffineerde en nogal luxueuze ovenschotel.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 50 ml olijfolie
  • 150 g aubergine, in blokjes van 2 cm
  • 150 g wortelen, geschrapt, in blokjes van 1½ cm
  • 100 g bleekselderij, in blokjes van 1½ cm
  • ½ grote ui, in fijne blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 125 g orzopasta, afgespoeld
  • ½ theel. tomatenpuree
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 ½ eetl. verse oregano, fijngehakt, of 1½ eetl. tijmblaadjes
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 60 g stevige mozzarella, in blokjes van 1 cm of dezelfde hoeveelheid geraspte mozzarella
  • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 200 g tomaten, in 1 cm dikke plakken
  • ½ theel. gedroogde oregano
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote sauteerpan en bak hierin al roerend de aubergineblokjes 8 minuten op halfhoog tot hoog vuur, tot ze goudbruin zijn. In eerste instantie zuigt de aubergine de olie op, maar deze wordt gewoon weer losgelaten.
  • Schep de aubergineblokjes met een schuimspaan op een stuk keukenpapier en zet opzij.
  • Bak nu wortel en bleekselderij 8 minuten in dezelfde olie.
  • Schep ze ook op keukenpapier.
  • Draai het vuur halfhoog en voeg ui en knoflook toe en bak 5 minuten, schep regelmatig om.
  • Voeg dan de orzo en tomatenpuree toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Neem de pan van het vuur, roer de bouillon door de pasta en voeg de oregano of tijm en citroenrasp toe.
  • Doe er ook de groenten, kazen, ½ theelepel zout en ¼ theelepel zwarte peper bij.
  • Schep alles goed door elkaar en stort in een ovenschaal.
  • Schik de plakjes tomaat op de groenten en bestrooi ze met gedroogde oregano, klein beetje zout en versgemalen peper.

Thuis afmaken

  • Verwarm de oven op 200°.
  • Bak de pastaschotel 40 minuten in de oven tot al het vocht opgenomen is en de pasta gaar is.
  • Haal de schaal uit de oven, laat hem 5 minuten rusten voordat je hem serveert.

Eet smakelijk!