Orzo

Het lijkt op rijst maar is pasta.

In de landen rondom de Middelandse zee komt het veel voor en daar wordt het gebruikt in soepen, pilav of salades.

De vorm lijkt op die van risotto, en wij gaan vandaag ook net doen alsof het dat is. Kortom we bereiden het als een risotto.

Tijdens een workshop voor de Buurtbuik in het Fort had ik dergelijke bereiding gemaakt en die viel goed in de smaak bij een aantal aanwezigen.

Ingrediënten voor 2 personen 

  • orzo 150 gram (aanwezig)
  • blik gepelde tomaten 400 ml bij voorkeur Mutti Bio (1.99 bij de AH)
  • paar takjes kerstomaten
  • 125 ml mascarpone
  • 1 courgette
  • panko (aanwezig)
  • basilicum om te garneren
  • bouillon van blokje of zelfgemaakt
  • knoflook naar smaak (aanwezig)
  • takje rozemarijn

Het is een tamelijk eenvoudig gerecht, bij een risotto (of orzo) is het ook leuk om een rouleau of gevulde kipfilet te maken die je er bij serveert. Als je dat wilt maken neem dan ook mee:

  • bolletje mozzarella
  • mooie kipfilet per persoon
  • gedroogde tomaten in olie

Handelingen

  • zet een maatbeker bouillon klaar (heet water en een blokje) 300-500 ml
  • doe tomaten uit blik in maatbeker, voeg zout en evt kruiden en knoflook toe en blender met staafmixer
  • snij de courgette in een mooie brunoise.
  • haal de takjes van de tomaatjes en leg deze apart.
  • doe de tomaatjes, knoflookje en wat rozemarijn in een ovenschaaltje, besprenkel met olijfolie en zet dit apart.
  • doe wat olijfolie in een bakpan en bak als eerste de courgetteblokjes totdat deze een kleurtje hebben en zet deze apart.
  • in dezelfde pan weer wat olie en dan de orzo er in.
  • meng totdat alles bedekt is met wat olie.
  • voeg als eerste een deel van de bouillon toe en kook deze in.
  • bekijk de garing, als deze begint te komen dan tomaten uit blik er bij.
  • leg de takjes van de kerstomaatjes er bij in
  • kook dit circa 15 minuten
  • zet de tomaatjes in de oven, circa 10-15 minuten
  • verwijder de takjes
  • controleer de vochtigheid, als de orzo nog erg nat is even laten inkoken
  • meng mascarpone door de orzo om op kleur te maken
  • maak op smaak met peper/zout
  • rooster het broodkruim in een droge pan
  • serveer orzo, broodkruim en geroosterede tomaatjes in een diep bord.

Gevulde kipfilet

  • breek de mozzarella in stukjes, je hebt niet alles nodig
  • leg 5 a 6 stukjes tomaat klaar
  • snij de kipfilet met een punt open en maak een ruimte in de filet (demo)
  • wrijf met wijsvinger wat zout aan de binnenkant
  • vul de ruimte met de mozzarella en tomaat
  • maak de snee zo goed mogelijk dicht
  • bak de kipfilet om matige temperatuur rondom bruin

Snij om de serveren de kipfilet diagonaal doormidden om hem mooi te presenteren bij de orzo.