Nikujaga, aardappelstoof met rundvlees
Uit Hokkai van Vermeer, Noordenbos en Ohtawara
Bij Nikujaga gaat het om de perfecte balans tussen al die smaken. Vraag een willekeurige Japanner welk gerecht van zijn of haar moeder het lekkerst is en vrijwel iedereen antwoordt: ‘nikujaga’. Echt winters comfortfood.
voor 4 personen
bereidingstijd 40 minuten
ingrediënten
- 60 g peultjes
- 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in blokjes, of hele krieltjes
- 2 el zonnebloemolie
- 500 g (wagyu) riblappen, in blokjes
- 2 wortels, in blokjes (neemt Ronald mee)
- 4 uien, in dunne ringen
- 600 ml dashi (aanwezig)
- 40 g suiker (aanwezig)
- 100 ml mirin (aanwezig)
- 100 ml sojasaus
- zout en zwarte peper
benodigdheden
- aluminiumfolie
bereiding
Breng 1 liter water met een snufje zout in een pan aan de kook en zet een kom ijswater klaar. Blancheer de peultjes 1 minuut en dompel onder in het ijswater. Giet af, dep goed droog en snijd de peultjes in flinterdunne reepjes.
Spoel de aardappels goed af onder koud stromend water. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de riblappen toe en bak 2 minuten.
Voeg de aardappels, wortel en ui toe en bak 5 minuten mee. Voeg de dashi, suiker, mirin en sojasaus toe. Maak van aluminiumfolie een deksel die je direct op de ingrediënten kan leggen, zodat er zo min mogelijk vocht verdampt en het vlees en de groenten ondergedompeld blijven. Stoof 20 minuten en roer af en toe door.
afwerking
Verdeel de stoof over 4 kommen of diepe borden en garneer met wat zwarte peper en peultjes.
Tip
De stoof is de volgende dag nóg lekkerder.
Tip
Je kunt de riblappen ook vervangen door zalmfilet in blokjes. Voeg de zalmfilet samen met de dashi, suiker, mirin en sojasaus toe aan de pan.