Nasi met Saté
Nasi is eigenlijk restverwerking, je maakt het met de restjes die je nog in de koelkast hebt liggen. Tenminste dat is een van de verhaallijnen die je terugvindt, de oorsprong er van ligt dan in Indonesië. Natuurlijk is het zo dat in heel Azië rijst gebruikt wordt en dat er talloze varianten zijn. Kijk je in Suriname dan is daar de nasi ook weer tamelijk anders dan bij de Tong Ah.
Twee jaar geleden ging Uncle Roger “viral” met een reactie-video op een jongedame op de BBC televisie die “egg-fried-rice” maakte. Fouten werden gemaakt en uitgelicht. Deze video heeft vele reacties opgeroepen en ondertussen heeft Uncle Roger zo ongeveer iedere fried- rice-video op YouTube afgefikt en zijn eigen video over hoe het wel moet gemaakt. Het begon allemaal hiermee:
Als we Uncle Roger moeten geloven kan rijst koken niet zonder rijstkoker, en dat valt op zich wel mee, als je wat basisregels in acht houdt is het allemaal niet zo ingewikkeld.
We willen de rijst uiteindelijk bakken, dat gaat alleen als hij mooi droog is, als er veel vocht in iets zit kan je het niet bakken want de stoom die ontstaat zorgt ervoor dat het niet heter wordt dan 100 graden. Door een dag van de voren de rijst te koken en deze goed uit te laten dampen zorg je er voor dat je bakken veel gemakkelijker gaat.
Zilvervliesrijst is van nature wat droger en het extra schilletje om de korrel zorgt er voor dat deze minder kleeft, de zetelen hebben geen vrij spel. Het is ook nog wat gezonder, dus waarom zou je niet voor zilvervliesrijst kiezen?
Bijvoorbeeld omdat je nog een kilo andere rijst hebt staan, dan kan je die natuurlijk ook gebruiken. Kijk of het een rijstsoort is die “lang” is, Basmati en Pandan zijn langgraan soorten. Rijst die je voor paella en risotto gebruikt zijn veel korter en hebben van nature veel meer zetmelen.
Rijst moet je eerst wassen, bij zilvervlies zal het erg meevallen maar heb je Pandan of Basmati dan zal het water erg wit/mistig worden. Dat zijn de zetmelen en die wil je kwijt anders plakt de rijst te veel. Dus wassen totdat het water vrijwel helder is, dat is vaak 4 of 5 keer. Nog een goede reden om gezonder te gaan eten, zilvervliesrijst kost minder water om te spoelen :)
Is de rijst gewassen dan zet je deze op in een kleine pan (liever hoger dan breed) en je zorgt er voor dat er een vingerkootje lengte water boven staat. Dan zet je het aan met deksel op de pan en wacht je tot het water kookt. Dan geef je de rijst 12 minuten de tijd, vervolgens haal je het deksel van de pan en doe je het vuur uit. Als het goed is alle water nu opgenomen. Laat de rijst 10 minuten rusten en controleer op gaarheid. Daarna uitspreiden op een bord of blad om snel af te laten koelen, is het minder dan lauw dan kan het in een bakje in de koelkast.