Moussaka met tzatziki en griekse salade

Dat wordt hard werken maar wel alles maken en genoeg verpakkingen  mee nemen. Nog extra 2 theedoek 1 voor de komkommer uit te lekken en 1 voor de yoghurt.

  • 2 aubergines
  • 3 el milde olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 1 el gedroogde oregano
  • 690 g passata di pomodoro
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 60 g tarwebloem
  • 500 ml halfvolle melk
  • 800 g duopak aardappelschijfjes
  • 15 g verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in dezelfde pan en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier goudbruin.

Verhit ondertussen de rest van de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de oregano, peper en eventueel zout in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.

Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en kaneel toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met de garde de melk in delen toe. Laat op laag vuur in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper.

Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de moussaka ermee.

Bereidingstip Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken tot en met het stap 4. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal de volgende dag tijdens het voorverwarmen van de oven al uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Moussaka | Populaire Allerhande recepten | Albert Heijn
Moussaka maken? Allerhande geeft jou de lekkerste Moussaka recepten én handige tips om dit gerecht tot een succes te maken. Eet smakelijk!

Tzatziki

  • 1 komkommer
  • 1 mespunt fijn zeezout
  • 2 tenen knoflook
  • 15 g verse dille
  • 500 ml Griekse yoghurt 10%
  • 1 el extra vierge olijfolie

Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees grof. Meng het zout erdoor, doe in een zeef, laat 5 min. uitlekken en duw er met een lepel nog zo veel mogelijk vocht uit.

Snijd ondertussen de knoflook en de dille heel fijn. Meng de komkommer in een kom met de knoflook, Griekse yoghurt, wittewijnazijn en ⅔ van de olijfolie. Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Besprenkel met de rest van de olie.

Bewaartip: Je kunt de tzatziki 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Voeg de dille pas vlak voor het serveren toe.

Combinatietip: Lekker bij vis, kip en groente- en garnalenspiesen.

Tzatziki basisrecept recept - Allerhande | Albert Heijn
Zelf Tzatziki basisrecept maken? Met dit recept van Allerhande zet je een feestje op tafel. Bekijk ingrediënten en bereidingswijze!

Griekse salade

  • 6 tastytom-trostomaten
  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 15 g verse krulpeterselie
  • 120 g Kalamata-olijven zonder pit
  • 1 el kappertjes
  • 1 takje verse oregano
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • 150 g feta

Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in plakjes. Halveer de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne repen. Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de peterselie fijn. Meng de tomaat, komkommer en paprika met de ui, peterselie, olijven en kappertjes. Verdeel over de borden.

Snijd de blaadjes van de oregano fijn. Klop de olie en azijn met de oregano tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Sprenkel de dressing over de salade. Snijd de feta in vieren en verdeel erover.

Traditionele Griekse salade recept - Allerhande | Albert Heijn
Zelf Traditionele Griekse salade maken? Met dit recept van Allerhande zet je een feestje op tafel. Bekijk ingrediënten en bereidingswijze!