Minikopje knolselderij-vanillesoep

Knolselderij is spotgoedkoop en heel lekker. Ik was blij verrast door de smaakcombinatie van knolselderij en vanille. Een onverwachte combinatie, maar echt lekker.
Het is een leuk voorgerecht. Dit recept is goed voor vier kleine kopjes soep.

Ingrediënten

  • 100 gram knolselderij, in kleine blokjes
  • 50 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 1 tl anijspoeder
  • ½ vanillepeul
  • selderijzout
  • peper

Soepstengels:

  • 1 velletje bladerdeeg, ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 1 el sesamzaadjes
  • zout, peper

Garnering: 4 blaadjes die aan die selderijknol vastzaten.

Bereiding
Dit is een gerecht dat je prima één of meer dagen van tevoren kunt maken.

  • Doe de knolselderij in een klein pannetje, en voeg water toe tot het net onder staat.
  • Snij de vanillepeul doormidden, en schraap de zwarte kret eruit. Doe dit bij de selderij. Gooi ook de lege peul in het pannetje.
  • Kook de knolselderij gaar, vis de vanillepeul eruit.
  • Pureer de groente en het kookwater met een foodprocessor of staafmixer.
  • Meng de slagroom erdoor; breng het mengsel op smaak met selderijzout, peper en anijspoeder.
  • Zet het mengsel afgedekt in de koelkast tot het tijd is om je (kerst-)menu te serveren.

Zo maak je de soepstengeltjes om erbij te serveren.

  • Snij het velletje bladerdeeg in dunne reepjes.
  • Bestrijk het met eigeel, strooi er peper, zout en sesamzaadjes overheen.
  • Bak de stengeltjes in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Bewaar ze in een trommeltje tot je ze gaat serveren.

Serveren

  • Warm de soep weer op, verdeel hem over vier minikopjes (of stevige borrelglazen waarvan je vrij zeker weet dat ze niet door de hitte zullen knappen).
  • Leg er de selderijblaadjes op, en geef er de (als het lukt warme) soepstengeltjes bij.

Eet smakelijk!