Melanzane di parmigiana

Ik ben dol op Italië, het land, de natuur en vooral het eten! Wat eet je daar heerlijk, pure smaken, goede kazen en lekkere olijfolie. Ik heb melanzane di Parmigiana nog nooit in Italië gegeten, maar ik maak het hier regelmatig. Er bestaan vele recepten van dit gerecht, deze is mijn favoriet.
Ik hou van ovenschotels, meestal maak ik die dan al in de middag, zodat ik het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoef te schuiven. Ideaal!
*

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote aubergines
  • 4 tomaten (of 1 blik tomatenblokjes op sap)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Handjevol verse tijm
  • 1 rode peper
  • Handjevol verse basilicum
  • 1 tl oregano
  • Parmezaan (kaas)
  • 1 bol buffelmozzarella
  • Zeezout
  • Olijfolie met Italiaanse kruiden, zout en knoflook (zelf maken)

Materiaal
Grillpan
Ovenschaal

Bereiding

  • Begin met de tomatensaus hak de knoflook en de peper fijn en snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.
  • Voeg de gehakte tomaten, de oregano en de verse tijm toe.
  • Laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg op het laatst nog wat zeezout en de verse basilicum toe.
  • Doe de olie in een kommetje en voeg de kruiden toe.
  • Snij de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes. (Met een kaasschaaf worden de plakken te dun)
  • Laat een grillpan goed heet worden.
  • Bestrijk de aubergine met de kruiden olie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin.
  • Laat de aubergine uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snij de mozzarella in plakken en leg deze op de aubergine.
  • Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.
  • Je eindigt met tomatensaus en wat mozzarella erop.
    Thuis afmaken
  • Bestrooi het royaal met Parmezaan en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden.
  • Serveer met gnocchi, aardappeltjes, brood of verse pasta.
    (ik vind ciabatta-brood er het lekkerst bij)

Tip
Nog lekkerder wordt de Melanzane als je de aubergines eerst schilt. Dit gaat met een dunschiller heel gemakkelijk!

Eet smakelijk!