Lasagnevellen

Ingrediënten/boodschappenlijst:

  • 350 gr 00-pastabloem of dubbel gemalen griesmeel (als je dat niet in huis hebt kan het ook met gewone bloem)
  • 6 Eieren (M)

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:

  • zout
  • water

De in dit recept gebruikte mengverhouding (4 hele eieren en 2 dooiers op 350 gr meel) is die van Theo Randall, een sterrenchef uit Groot-Brittanië.

De ‘normale’ verhouding van eieren tot meel is 1 ei op 100 gr meel.

Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.

Bereiding met de hand:

  1. Leg de bloem op je werkblad. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Splits 2 eieren. We gaan in dit recept alleen de dooiers van deze eieren gebruiken.
    (Gooi het eiwit niet weg)
  3. Breek de overige 4 hele eieren en doe de massa in het kuiltje.
  4. Voeg het zout toe.
  5. Klop de eieren met een vork. Meng de omliggende bloem er voorzichtig in om een dun beslag te vormen.
  6. Gebruik de schraper om de rest van de bloem te mengen. Schraap het naar het midden, in het dunne beslag. Als het deeg te stijf is, hoef je alleen maar wat water toe te voegen. Voeg een eetlepel per keer toe totdat het deeg de gewenste consistentie heeft.
  7. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten zodra het een bal vormt. Kneed totdat het zacht en glad aanvoelt.
  8. Maak weer een bal van je deeg en leg deze in een kom. Bedek de kom met vershoudfolie en laat het deeg 30 minuten tot 1 uur afkoelen in de koelkast.
  9. Verdeel het deeg in drie gelijke porties. Rol het uit met een deegroller, waarbij je het regelmatig ronddraait, totdat het ongeveer 1 mm dik is.
  10. Snijd het deeg in rechthoekige vellen in de juiste vorm en grootte voor jouw ovenschaal.
  11. Leg de lasagnebladen op een schone, met bloem bestoven, doek. Laat de vellen 30 minuten drogen aan de lucht.

Bereiding met pastamachine:

  1. Volg de stappen 1 – 8 van Bereiding met de hand.

9.  Verdeel het deeg in drie gelijke porties. Bestuif het deeg met bloem en haal het door de pastamachine.

10.  Bestuif het weer met bloem, vouw het en haal het weer door de machine. Blijf het deeg door de machine halen totdat het glad, gelijk van formaat en niet langer plakkerig is.

11.  Pas de instellingen van de pastamachine aan. Herhaal de twee bovenstaande stappen totdat je deeg een lange reep van de gewenste dikte is. (ongeveer 1 mm)

12.  Snijd de lange reep in vellen. Kies een formaat dat goed in je ovenschaal past.

13. Leg de lasagnebladen op een schone, met bloem bestoven, doek. Laat de vellen 30 minuten drogen aan de lucht.

Als je pastadeeg over hebt kan je dit heel goed invriezen voor later gebruik.