Lasagne à la Jamie Oliver met langzaam gegaarde venkel, prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Bouw hem met liefde op en je zet hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Het recept komt uit Delicious.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 grote preien
- 1 knol venkel
- 3 tenen knoflook
- 25 g boter
- paar takjes verse tijm
- 75 ml soave witte wijn
- 50 g bloem
- 500 ml volle melk
- 1 nootmuskaat om te raspen
- 25 g pecorino of parmezaan
- 50 g taleggio
- 200 g verse lasagnevellen
- ½ bol mozzarella van 125 g
- 50 g gorgonzola
- olijfolie
Verder nodig
Lasagneschaal
Bereiding
- Maak de preien en venkelknol schoon en snijd ze in plakjes.
- Pel de knoflook en hak hem fijn.
- Smelt de boter in een grote pan op matig vuur, voeg bijna alle afgeriste tijmblaadjes toe en roer de groenten en knoflook erdoor.
- Strooi een snufje peper en zout er bij en bak het geheel 15 minuten onder regelmatig roeren.
- Giet de wijn erbij en laat het geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht en zoet zijn; voeg tussentijds zo nodig wat water toe.
- Roer een paar minuten voor het einde van de baktijd de bloem erdoor en giet met kleine scheutjes al roerend de melk erbij.
- Blijf regelmatig roeren tot de saus gebonden is.
- Rasp de helft van de nootmuskaat erover.
- Neem de pan van het vuur; rasp de helft van de pecorino of de parmezaan boven de groenten.
- Voeg de helft van de in stukjes gescheurde taleggio toe en roer goed.
- Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zeezout en zwarte peper toe en laat afkoelen.
- Begin met een laagje saus en bouw de lasagne verder op. Strooi er telkens kleine blokjes mozzarella, gorgonzola en taleggio tussen en sluit af met een laagje saus.
- Rasp de overgebleven pecorino of de parmezaan en eventuele andere stukjes kaas erover.
Thuis afmaken
- Verwarm de oven op 180 °C.
- Bak de lasagne 40 minuten in de oven, tot er een goudbruin, borrelend laagje op zit.
- Maak de overgebleven tijmblaadjes aan met olie en strooi ze 5 minuten voor het eind van de baktijd over het gerecht.
- Laat de lasagne 15 minuten staan en ga aan tafel.
Eet smakelijk!