Lasagne
(voor 4 personen)
(Gebaseerd op https://www.leukerecepten.nl/recepten/perfecte-lasagne-bolognese)
Ingrediënten/boodschappenlijst:
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr wortel
125 gr bleekselderij
500 gr rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
1 blokje runderbouillon (of groentenbouillon voor vegetarisch)
2 bollen mozzarella
12 lasagnebladen (of 4 flinke courgettes/aubergines voor koolhydraatarme variant)
handje geraspte kaas
1 blikje tomatenpuree van 70 gr
400 ml gezeefde tomaten (passata)
400 gr tomatenblokjes (mag ook vervangen worden door 400 ml passata)
Bechamelsaus:
50 gr boter of margarine
60 gr bloem
600 ml melk
Optioneel:
Flinke scheut rode wijn
Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
zout en peper naar smaak
2 theelepels Italiaanse tuinkruiden (of 1 tl oregano en 1 tl tijm)
2 eetlepels olie
Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 ℃.
- Snipper de ui en knoflook. Fruit dit aan in een grote pan met 1 eetlepel olie.
- Snijd de wortel en bleekselderij in fijne brunoise en voeg toe aan de pan.
- Zet het vuur hoog en voeg na een paar minuten het gehakt toe en bak mee.
- Voeg de Italiaanse tuinkruiden toe samen met de tomatenpuree.
- Doe dan de tomatenblokjes en gezeefde tomaten erbij en kruimel het bouillonblokje erbij. Optioneel nu rode wijn toevoegen. Laat de saus circa 30 minuten pruttelen.
- Proef de saus en breng eventueel nog extra op smaak met een snufje peper en zout of nog een beetje runder-, groenten- of kippenbouillon.
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Bak deze roux 3 minuutjes zachtjes onder voortdurend roeren. (Sla deze stap over voor koolhydraatarm)
- Giet dan beetje bij beetje de koude melk erbij en roer met een garde tot een gladde saus. Breng de bechamelsaus op smaak met een beetje peper en zout en eventueel nootmuskaat.
- Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
- Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter.
- Smeer een klein beetje van de tomatensaus op de bodem. Leg hier wat lasagnevellen op, zodanig dat de bodem bedekt is. Schep hier weer een beetje tomatensaus op en verdeel hier wat bechamelsaus over. Leg hier een paar plakjes mozzarella op. Dek af met lasagnebladen en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus, bechamelsaus en mozzarella.
- Bestrooi de lasagne bolognese met de geraspte kaas en zet 45 minuten in de oven.
- Je kunt voor een koolhydraatarme variant de bechamel weglaten en de lasagnevellen vervangen door gegrilde courgette- en/of aubergineplakken. Snijd courgettes/aubergines met een mes of op een mandoline in de lengte in ongeveer 5 mm dikke plakken. Breng met een kwastje een beetje olie aan op weerszijden van de plakken en rooster deze op de barbecue, in een grillpan of op een grillplaat. Laat afkoelen op keukenpapier (om olie op te nemen) en gebruik verder hetzelfde als de pastavellen.
Eet smakelijk