Lasagna

We maakten er ooit eentje maar dat is al veel te lang geleden dus maken vandaag gewoon weer een lasagna. Dit recept is losjes gebaseerd op de "Calabrian Lasagne" van Yvette van Boven uit "Homemade in the Oven" (ik heb de engelstalige uitgave, geen idee hoe het recept in het nederlandse boek heet :)

Het verschil met de vorige lasagne is dat we hier geen bechamel-saus gebruiken, dat maakt het een lasagne uit Calabrië; voor de puristen; eigenlijk gebruik je geen spinazie maar ham, maar met de spinazie van Yvette erbij is wel zo fijn.

De bladeren maken we zelf, net als de rest van de lasagna. Een deel van de ingredienten is aanwezig, we nemen mee:

Boodschappenlijst

  • 400 gram pastabloem (type 00) (gewone bloem mag ook)
  • 10 eieren
  • 2 eidooiers (je houd dus twee eiwitten over)
  • 1 middelgrote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram half-om-half of rundergehakt (of 500 gram lekkere verse worst)
  • 2 blikken tomaat van 400 gram
  • 500 gram spinazie
  • 250 gram mozzarella (iets meer mag ook)
  • parmezaanse kaas
  • als je wilt: ham
  • grote lege schaal om de lasagne in te bakken en mee terug te nemen

Aanwezig:

  • rozemarijn
  • chilivlokken
  • zout/peper
  • rode wijn

Handelingen

We beginnen met het deeg voor de pasta zodat het wat kan rusten voordat we het uitrollen op de pasta-machine.

Voor het pastadeeg

Zeef de bloem op het aanrecht of in een kom en meng met een snufje zout. Maak een kuiltje in het midden.

  • Doe de eieren en de eidooier in het kuiltje. Klop de eieren met 1 theelepel olijfolie los met een vork terwijl je steeds een beetje bloem meeneemt. Blijf kloppen met de vork tot het niet meer kan en kneed dan verder met je handen.
  • Kneed circa 5 minuten tot er een soepel en egaal deeg ontstaat. Voeg wat bloem toe als het deeg te nat blijft. Als het te droog blijft, kun je wat water toevoegen.
  • Rol een bal van het deeg en bestrooi deze met wat bloem. Laat de deegbal circa 1 uur gewikkeld in plasticfolie rusten.

Voorbereidingen voor de lasagne:

  • kook 4 eieren in een pannetje met water ~10 minuten; pellen en in plakjes
  • roerbak en hak de spinazie, doe dit met wat olie en een knoflookje in de pan
  • ui, knoflook aanzetten in pan, gehakt er bij en rul uitbakken. rode wijn erbij
  • tomaten met groene kruiden tot saus maken met staafmixer

Nu rollen we de bladeren uit en vullen een ovenschaal met:

  1. laagje vleessaus
  2. lasagne bladeren
  3. laagje spinazie
  4. paar schijfjes ei
  5. beetje mozzarella
  6. lasagne bladeren

En begin weer bij 1. totdat de schaal vol zit (en hopelijk alle ingredienten op zijn)

Sluit af met mozzarella en de parmezaanse kaas.

Bak in 45 minuten in de oven op 180 graden