Kweepeer Chutney

Voor de KGW2GO actie tijdens de expositie in de Synagoge maakten we een chutney van ui en kweepeer; hier is het recept

Ingrediënten:

  • 1 kg gele ui
  • 1 rijpe kweepeer
  • 1 rode peper
  • 2 el zonnebloemolie
  • ½ tl zout
  • 1 laurierblad
  • 1 el geel mosterdzaad
  • 3 kruidnagels
  • 1 á 2 el kurkuma
  • 100 g suiker
  • 100 ml witte balsamicoazijn
  • 100 ml witte wijnazijn

Bereidingswijze

  • Halveer de uien en snijd ze in flinterdunne halve ringen. Snijd de rode peper in dunne ringen. Verwijder de zaadjes, of gebruik de helft, als je minder pittige chutney wilt.
  • Schil de rijpe kweepeer, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de kweepeerparten vervolgens in schijven van ongeveer 2mm. Snijd daar weer evenzo dunne reepjes van en maak er vervolgens kleine blokjes van.
  • Verhit de olie in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, kweepeerblokjes, peper, zout, het laurierblad, kruidnagels en mosterdzaad toe en bak, al  omscheppend, ongeveer 3 minuten. Zet het vuur laag en fruit het mengsel nog  ongeveer 10 min. Schep regelmatig om.
    Voeg de kurkuma, suiker en azijn toe, schep om en breng het mengsel aan de kook. Laat 20 min. zachtjes koken, tot de chutney een beetje dik en mooi geel van kleur is en de kweepeerblokjes goed zacht zijn. Als de chutney te dik wordt, voeg dan een beetje kokend water toe. Roer regelmatig en schep daarbij goed over de bodem, zodat de chutney niet aanbakt.
  • Giet de chutney in een brandschone glazen pot, draai het deksel erop en laat in 4 uur helemaal afkoelen. Je kunt de chutney daarna meteen eten, maar hij is na een paar weken tot een maand op zijn lekkerst.


Waar eet ik chutney bij?

Chutney eet je bijvoorbeeld bij een Indiase curry, kip, naan, samosa of papadums, maar chutney is ook de perfecte dip, zoals voor cassavechips of kaas. Wat dacht je van chutney op bruschetta met geitenkaas?

Bewaartip

Je kunt een ongeopende pot chutney zeker 6 tot 9 maanden bewaren op een koele, donkere plaats. Bewaar geopende chutney in de koelkast en gebruik altijd een schone lepel om er iets uit te scheppen. Hier kun je hem zeker ca. 6 weken bewaren.