Knol-au-vin

Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.
Je kunt ook in plaats van olijfolie op het laatst 100 ml slagroom door de saus roeren en even mee laten koken. Dan is het gerecht uiteraard niet meer vegan.
Stoof de knolselderij 1 dag van tevoren. Warm ± 20 min. van tevoren op laag vuur weer op. Bak vlak voor serveren de paddenstoelen en maak de saus af.
Het recept komt uit Delicious.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 el olijfolie om in te bakken
  • 6 sjalotten gepeld
  • 200 g babywortels
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ blikje tomatenpuree à 70 g
  • 25 ml cognac
  • 1 kleine knolselderij geschild
  • ½ blokje paddenstoelenbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 takjes rozemarijn + extra
  • 150 g gemengde paddenstoelen grote doormidden
  • 1 tl maïzena
  • 1 el olijfolie

Bereiding

  • Verhit 2 el olijfolie in een braadpan.
  • Bak de sjalotjes op halfhoog vuur ± 5 min.
  • Voeg de wortel toe en bak nog 5 min. mee.
  • Bestrooi met het gerookte paprikapoeder en bak samen met driekwart van de knoflook nog 1 min.
  • Neem de wortels en sjalotten uit de pan, voeg nog ½ el olie toe en bak de tomatenpuree ± 3 min. op laag vuur. Blus af met de cognac.
  • Doe de sjalotjes, wortel en knolselderij met het bouillonblokje in de pan en schenk de wijn en ± 300 ml water erbij.
  • Voeg 3 takjes tijm en de rozemarijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes kokend afgedekt in ± 1½ uur gaar worden (een grotere knol heeft langer nodig). Keer de knolselderij regelmatig.
  • Verhit vlak voor het serveren de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen met de rest van de knoflook al omscheppend in ± 5 min. op hoog vuur gaar.
  • Maak een papje van de maïzena met wat koud water. Roer er wat van de saus door en roer dan alles door elkaar in de pan. Laat nog even koken en iets dikker worden.
  • Doe vlak voor het serveren een flinke schep paddenstoelen met ± 50 ml van de saus uit de pan en een paar worteltjes en uien in de beker van de staafmixer en pureer glad. Doe terug in de pan en voeg nog 1-2 el lekkere olijfolie toe. Roer goed en laat weer doorwarmen.
  • Ris de rest van de tijmblaadjes, schep door de paddenstoelen en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de knol-au-vin met aardappelpuree en verdeel er wat van het paddenstoelenmengsel over. Versier met wat extra rozemarijn.

Lekker met aardappelpuree met peterselie en pijnboompitten.

Eet smakelijk!