Kip met Cashewnoten

Voor 3 a 4 personen

In plaats van kip zou je ook garnalen of tofu kunnen gebruiken.

Boodschappenlijst

  • per persoon een kippenbout (poot en dij, veelal verkocht voor de soep)
  • ei
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 1 winterwortel
  • blikje bamboescheuten
  • kleine prei
  • cashewnoten
  • ui

Haal het vlees van de kippenbout, zet de botten op in een pannetje met net water onder en voeg hierbij afsnijsels van prei, ui en wat wortel. Trek hier een mooie bouillon van.

Snij het vlees in blokjes en marineer deze:

Voorbereiding kip:

Ingrediënten:

  • 1/2 theelepel bouillonpoeder of klein blokje (aanwezig)
  • 1 eetlepel maizena (aanwezig)
  • 1/4 theelepel baking-soda (aanwezig)
  • 1/2 theelepel zout (aanwezig)
  • 1 ei
  • 4 eetlepels olie (aanwezig)

Handelingen:

  • haal het vlees van de bouten en snij deze in blokjes
  • meng alle ingrediënten met 50cl water en marineer hierin de kip
  • plaats in koelkast, minimaal 30 minuten

Mise en place:

  • snij wortel in dunne plakjes, steek ze eventueel uit, en pocheer ze vervolgens in de bouillon tot net niet beetgaar.
  • snij de ingrediënten waar nodig
  • olie om in te bakken
  • 1 teen knoflook fijngehakt (aanwezig)
  • stukje gember fijngehakt (aanwezig)
  • 1 lenteui in stukjes van circa 1 cm
  • halve ui gesnipperd
  • halve rode paprika in mooie blokjes
  • halve groene paprika in mooie blokjes
  • plakjes winterwortel gepocheerd (en eventueel uitgestoken)
  • bamboescheuten
  • 50cc kippenbouillon
  • oestersaus (aanwezig)
  • 2 theelepels suiker (optioneel)
  • theelepel msg
  • preiringen
  • geroosterde cashewnoten
  • sesamolie (aanwezig)
  • maizena-slurry (aanwezig)


Kip met cashewnoten komt in vrijwel elke Oost-Aziatische keuken voor. Van
Thailand, Vietnam tot aan China en Indonesiè, overal hebben ze hun eigen
variant. De combinatie van het sappige, hartige en knapperige maakt het
tot een veelzijdig gerecht.

Voor dit recept kun je het beste kippendijfilet gebruiken in plaats van kipfilet. Het vlees is vele malen malser en wordt minder snel droog. Overigens kun je het vlees ok vervangen door garnalen, of maak het gerecht geheel vegetarisch met gefrituurde tofu.

Verhit de neutrale olie in een wok op laag vuur en fruit de knoflook, gember,
lente-ui en witte ui 2 minuten of tot de knoflook goudbruin van kleur is.

Voeg de kippendijfilet, rode en groene paprika, wortel en bamboe toe en wok het geheel 1 minuut op hoog vuur.

Doe de kippenbouillon, oestersaus, het zout, de suiker en ve-tsin erbij en breng
het geheel aan de kook.

Voeg er de prei en om mee te beginnen 1 eetlepel van de maizenaslurry aan toe en laat het geheel al roerend opnieuw aan de kook komen tot de saus stroperig wordt.

Mocht de saus niet dik genoeg zijn, voeg dan meer maizenaslurry toe tot de juiste dikte is bereikt. Draai het vuur uit en roer de helft van de cashewnoten en de sesamolie door de saus. Schep de kip met cashewnoten op en serveerbord en garneer met de rest van de cashewnoten.

Opwarmen: in een gewone pan voorzichtig opwarmen, af en toe roeren.

Lekker met witte rijst.

Oorspronkelijk recept uit Chin. Ind. Rest.