Hartige winterstrudel met rode uiencompote

Hartige strudel met zoete aardappel, feta en cranberry’s. Oftewel een heerlijk filodeegpakketje. Een lekker vegetarisch hoofdgerecht voor de feestdagen.
Met deze show-topper van een hartige strudel ga jij de blits maken op je kersttafel. Zet jij deze topper ook op tafel met kerst? Het recept komt uit Delicious.

Ingrediënten voor 2 personen

  • olie, om in te bakken
  • 2 rode uien, 1 fijn gesnipperd, 1 in halve ringen
  • 125 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • ½ eetlepel curry madras
  • 45 gr pecannoten, grof gehakt
  • 30 gr zongedroogde tomaten, grof gesneden
  • 60 gr voorgestoomde quinoa
  • 40 gr feta, in blokjes
  • 30 gr gedroogde cranberry’s
  • 40 gr boter
  • 125 gr filodeeg (diepvries) of een groot vel kant en klaar bladerdeeg
  • 1 eetlepel za’atar (oosterse kruiden)
  • 50 ml balsamicoazijn
  • ½ theelepel (licht)bruine suiker

Voor de garnering

  • Tuinkers of een andere soort cress of gehakte verse peterselie

Bereiding

  • Laat het filodeeg onder een natte theedoek ontdooien.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de fijngesnipperde ui ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de blokjes aardappel en de curry madras toe en bak ongeveer 10 minuten of totdat de aardappelblokjes gaar zijn.
  • Schep de pecannoten, de zongedroogde tomaten, quinoa, feta en de cranberry’s erdoor en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven op 200°C
  • Laat de helft van de boter smelten en bestrijk de filovellen ermee.
  • Leg de vellen iets overlappend op elkaar zodat ze een rechthoek vormen.
  • Verdeel de zoete aardappelvulling in een lange baan iets voor het midden van het filodeeg. Houd 5 cm van de rand vrij.
  • Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol het deeg daarna op.
  • Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk rondom met gesmolten boter en bestrooi met za’atar.
  • Bak de strudel in ± 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  • Verhit ondertussen voor de compote de rest van de boter in een koekenpan en bak de uienringen in ± 15 minuten zacht.
  • Blus af met de balsamicoazijn, voeg de basterdsuiker toe en laat het nog 5 minuten inkoken op een laag vuur.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.

Serveer de strudel met de uiencompote en de cress of de peterselie.
Eet smakelijk!