Hartige winterstrudel met rode uiencompote
Hartige strudel met zoete aardappel, feta en cranberry’s. Oftewel een heerlijk filodeegpakketje. Een lekker vegetarisch hoofdgerecht voor de feestdagen.
Met deze show-topper van een hartige strudel ga jij de blits maken op je kersttafel. Zet jij deze topper ook op tafel met kerst? Het recept komt uit Delicious.
Ingrediënten voor 2 personen
- olie, om in te bakken
- 2 rode uien, 1 fijn gesnipperd, 1 in halve ringen
- 125 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes
- ½ eetlepel curry madras
- 45 gr pecannoten, grof gehakt
- 30 gr zongedroogde tomaten, grof gesneden
- 60 gr voorgestoomde quinoa
- 40 gr feta, in blokjes
- 30 gr gedroogde cranberry’s
- 40 gr boter
- 125 gr filodeeg (diepvries) of een groot vel kant en klaar bladerdeeg
- 1 eetlepel za’atar (oosterse kruiden)
- 50 ml balsamicoazijn
- ½ theelepel (licht)bruine suiker
Voor de garnering
- Tuinkers of een andere soort cress of gehakte verse peterselie
Bereiding
- Laat het filodeeg onder een natte theedoek ontdooien.
- Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Fruit de fijngesnipperde ui ongeveer 3 minuten.
- Voeg de blokjes aardappel en de curry madras toe en bak ongeveer 10 minuten of totdat de aardappelblokjes gaar zijn.
- Schep de pecannoten, de zongedroogde tomaten, quinoa, feta en de cranberry’s erdoor en laat afkoelen.
- Verwarm de oven op 200°C
- Laat de helft van de boter smelten en bestrijk de filovellen ermee.
- Leg de vellen iets overlappend op elkaar zodat ze een rechthoek vormen.
- Verdeel de zoete aardappelvulling in een lange baan iets voor het midden van het filodeeg. Houd 5 cm van de rand vrij.
- Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol het deeg daarna op.
- Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk rondom met gesmolten boter en bestrooi met za’atar.
- Bak de strudel in ± 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
- Verhit ondertussen voor de compote de rest van de boter in een koekenpan en bak de uienringen in ± 15 minuten zacht.
- Blus af met de balsamicoazijn, voeg de basterdsuiker toe en laat het nog 5 minuten inkoken op een laag vuur.
- Breng de compote op smaak met zout en peper.
Serveer de strudel met de uiencompote en de cress of de peterselie.
Eet smakelijk!