Harira

De ramadan is weer begonnen. De heilige maand waarin vele moslims vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dit jaar van ’s avonds 10 maart tot ’s avonds 8 april.
En voor Marokkanen geen ramadan zonder harira! Deze tomatensoep met kikkererwten bevat allerlei belangrijke stoffen die nodig zijn voor je lichaam na een dag vasten.
Dit recept uit Delicious is van chef en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali. Ze vertelt: “Harira, naar de versie van haar moeder. Dat is echt mijn favoriete soep. We eten hem thuis altijd tijdens de ramadan, om het vasten te breken. Zodra de zon onder is – het moment waarop er weer mag worden gegeten – begin je het diner met soep.
Harira is juist bedoeld om te delen. Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten. Het enige verschil tussen haar soep en de harira van haar moeder is dat die van mij is vegan is, dan kan iedereen ervan genieten.
Maar wil jij er vlees in, kan gewoon. Liever boter erdoor? Dan doe je dat. Alles kan!”
Ook zo fijn aan Nadia’s harira: je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Niks bakken! Dat is toch heel makkelijk?

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten of 500 gr verse rijpe tomaten
  • ½ bos bladselderij
  • ½ bos bladpeterselie
  • 1,5 liter water
  • ½ dl milde olijfolie
  • 50 g gedroogde bruine linzen
  • ½ eetl kurkuma
  • ½ eetl ras el hanout
  • ½ eetl paprikapoeder
  • ½ eetl gemberpoeder
  • peper en zout
  • 1 volle eetl tomatenpuree
  • 1 pot of blik ca. 250 g kikkererwten, goed gewassen en uitgelekt
  • 2 eetl bloem

Bereiding

  • Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof.
  • Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.
  • Tip: past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1/2 liter water. Portie 2: pureer 1/2 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter water aan de pan toe.
  • Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.
  • Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken.
  • Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.
  • Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje. Dit doe je door de bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.
  • Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.

Tips en variaties
Serveer de soep met bijvoorbeeld vers Marokkaans brood of knapperig stokbrood. Lekker voor erbij: dadels! Garneer de soep met fijngesneden koriander en/of peterselie. Geef er een partje citroen bij om naar smaak aan je soep toe te voegen. Roer eventueel een handje (geroosterde) vermicelli in de laatste stap door de soep en laat deze gaar worden.

Smaakmakers
Voeg voor een extra smaak een half bosje verse koriander toe, tegelijk met de bladselderij en bladpeterselie. Voeg voor een extra kruidige soep aan de specerijen 1 el gemalen komijn en ½ el kaneelpoeder of 1 kaneelstokje toe.

Vulling
Nog lekkerder is om zelf je kikkererwten te weken: week de avond van tevoren 100 g gedroogde kikkererwten in ruim koud water. Voeg de geweekte kikkererwten (gepeld of ongepeld) toe aan het tomatenmengsel bij stap 2.
Ook lekker om een mix van gedroogde kikkererwten en gedroogde gepelde tuinbonen te gebruiken. Bij veel Marokkaanse huishoudens wordt een losgeklopt ei op het laatst door de gare soep geroerd.
Hou je van een extra gevulde soep? Gaar in blokjes gesneden zoete aardappel of pompoen mee.

Eet smakelijk!