Hampie

Na ons ovenavontuur van vorige week gaan we vanavond de stoppen nog maar een keer testen, deze keer met een mooie hartige taart. Ook dit is een kookdeeg dus we beginnen in de pan en bakken hem af in de oven, net als de soezen van vorige week. Dat is dan ook gelijk waar de overeenkomsten tussen deze twee recepten stoppen :)

De boodschappenlijst:

  • 5oo gram varkensgehakt
  • 300 gram lekkere saucijzen (die worstjes bij de slager)
  • 200 gram hamblokjes
  • kleine ui
  • 450 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 1 ei
  • kopje melk
  • (spring)bakvorm van 20 of maximaal 24 centimeter

Verder gebruiken we dingen die aanwezig zijn:

  • tabasco
  • 2 eetlepels zout
  • 6 blaadjes salie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe het gehakt samen met worstvlees, ham, salie en de ui in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout en een paar druppels tabasco.
  • Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bestuif hem met wat bloem
    Meng de rest van de bloem met 2 theelepels zout.
  • Doe de melk en de boter in en pan met 150 ml water en verhit tot de boter is gesmolten. Doe er de bloem bij en roer alles goed door tot en stevige bal. Neem hem uit de pan en kneed hem op het aanrecht tot een samenhangend deeg.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier. Laat het bakpapier an de
    bovenkant its boven de vorm uitsteken.
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van circa 30 cm doorsnede. Bekleed er de vorm zo mee dat er wat deeg over de rand hangt.
  • Vul de vorm met het vleesmengsel en druk het goed aan zodat er geen luchtgaten meer zijn.
  • Rol de rest van het deeg uit tot en lap die op de pie past en bedek hem ermee.
  • Maak de randen met een kwastje nat met wat water en druk ze goed en decoratief vast.
  • Maak, met een appelboor bijvoorbeeld, 3 gaten in het deksel.  Snijd de randen bij en rol de restjes deeg opnieuw uit. Snijd er 3 ringen uit, waarvan de  binnenmaat dezelfde is als de gaten die u met de appelboor heeft gemaakt. Leg die ringen op de gaten, zodat ze passen.
  • (is dat allemaal te veel werk maak dan in ieder geval drie gaten (de stoom moet uit de taart kunnen ontsnappen)
  • Bestrijk het hele deeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de pie 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden en draai de oven dan naar 160 graden. Bak de pie nog 1 uur. Laat hem helemaal afkoelen.

uit "Homemade" van Yvette van Boven

Home made, Yvette van Boven | 9789059563513 | Boeken | bol.com
Home made (Hardcover). Hoe maak je kaas met gewone dingen die je zeker in huis hebt? Hoe bouw je in twee minuten een rookoven van aluminiumfolie? En hoe...