Gevulde uien

Een ui, het lijkt een beetje een saaie groente. Meestal gebruik je ui alleen maar om smaak te geven aan gerechten, maar een ui kan op zichzelf ook heel goed de hoofdrol krijgen. Ik vond het erg verrassend hoe je met zo’n simpele groente zo’n makkelijk en smakelijk gerecht kunt maken. Dit recept van Yvette van Boven is een toppertje. Toch duurde het een hele tijd voordat ik weer eens aan dacht om dit recept te maken. De volgende keer gaat ie toch echt sneller op herhaling.

Ingrediënten

  • 4-6 grote uien (ongeveer 1 kilo), gepeld (hoeven geen extra harde te zijn)
  • 15 gram gedroogde paddenstoelen, liefst eekhoorntjesbrood
  • 40 gram grof broodkruim of panko, liefst zelfgemaakt van 1 oude boterham
  • 2 eetl. gehakte salie en/of rozemarijn
  • 1-2 eetl. boter
  • 400 gram kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper

Materialen
Een ovenschaal waar de uien in passen (pas dat even van tevoren, fijn als de schaal niet te groot is)

Bereiding

  • Breng in een wijde pan twee vingerkootjes gezouten water aan de kook.
  • Laat de uien voorzichtig in het water glijden en pocheer ze zeker 15-20minuten of tot ze zachter zijn. (Dat verschilt een beetje per ui, en hangt af van de soort en de maat.)
  • Schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze op een bord afkoelen tot je ze durft te pellen.
  • Week intussen de gedroogde paddenstoelen in ongeveer 400 ml lauwwarm water.
  • Snij de topjes van de uien af en trek de kern er voorzichtig uit.
  • Houd één of twee lagen buitenkant intact.Hak alle ui die je uit de kern haalt fijn, plus de toppen.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Hak de geweekte paddenstoelen ook fijn, bewaar het weekwater.
  • Smelt een eetlepel boter in een sauteer pan en fruit de gehakte en geweekte paddenstoelen aan en voeg de gehakte verse paddenstoelen ook toe.
  • Bak alles omscheppend gaar, tot het goed geslonken is.
  • Roer de gehakte voorgekookte ui er nu ook door en bak alles tot het licht gaat bruinen. Voeg iets meer boter toe als het te droog is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het broodkruim erdoor en de gehakte verse kruiden.
  • Vul de lege uien met de vulling.
  • Zet ze in de ovenschaal, giet het paddenstoelen weekwater eromheen en bak ze in de oven tot ze helemaal gaar en super-zacht zijn, dat is meestal na ongeveer 45 minuten. Lepel tijdens het bakken een paar keer paddenstoelen water over de uien.

De gevulde uien kun je goed bewaren. Afgedekt in de koelkast houden ze het makkelijk een week uit.
Bak ze even op in een voorverwarmde oven op 180 graden, zodat het kruim bovenop weer krokant wordt.

Serveer met een frisse groene salade.

Eet smakelijk!