Gevulde tomaten met kruidige rijstvulling

Tomaten, je vindt ze in alle soorten en maten en ze zijn geschikt voor zowel koud als warme bereidingen. En tóch kun je het verschil maken door de juiste tomaat te kiezen voor elk gerecht.
Ook al kun je tomaten het hele jaar krijgen in alle soorten, maten en kleuren. Zomers zijn ze het allerlekkerst: zongerijpt, op hun zoetst en vol geur.
Een tomaat leent zich perfect tot het opvullen met lekkere ingrediënten: vul ze met kruidige rijst met mosterdzaad en kerrie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 grote vleestomaten
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl geel mosterdzaad
  • 2 tl nigellazaad
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 10 g (= ± 3 cm) gemberwortel, fijn geraspt
  • 75 g basmati-rijst
  • 200 ml bouillon
  • 100 g spinazie
  • 2 el fijngesneden dille
  • extra vergine olijfolie, voor erover

Voor de garnering

  • Griekse yoghurt, voor erbij
  • evt. 4 takjes kerrieblaadjes of limoenblaadjes

Bereiding

  • Snijd van elke tomaat aan de bovenkant een kapje van 1 cm af.
  • Lepel de tomaten leeg en pureer de inhoud.
  • Verhit de olie in een middelgrote steelpan met dikke bodem op matig vuur.
  • Bak hierin het mosterd- en nigellazaad met de kurkuma een half minuutje tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak ze zo’n 10 minuten.
  • Voeg de rijst toe en schep de korrels goed om in de gekruide olie.
  • Voeg de bouillon en de gepureerde tomaat toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt gaar in ± 30 minuten op heel laag vuur, waarbij alle vloeistof wordt opgenomen.
  • Roer af en toe door.
  • Neem van het vuur en laat afgedekt nog 5 minuten stomen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Schep de spinazie en dille door de rijst tot ze geslonken zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de uitgeholde tomaten met het rijstmengsel en dek af met de kapjes.
  • Zet ze op een bakplaat of in een ovenschaal en voeg evt. de kerrietakjes of de limoenblaadjes toe.
  • Besprenkel met wat olie en bak ze ± 25 minuten tot ze gaar zijn en blaren vormen.

Serveer tip
Doe een schepje yoghurt over de tomaten

Eet smakelijk!